Gazpacho… Przepis na hiszpański chłodnik

Gazpacho to słynna hiszpańska zupa, podawana na zimno, idealna na upały! Sprawdź, jak w łatwy i w szybki sposób ją przygotować i rozkoszuj się jej intensywnym smakiem!

Depositphotos 78259280 s 2019

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • mała cebula,
  • 2 czerwone papryki,
  • 0,5 dużego ogórka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka białego octu winnego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • szczypta cukru,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Umyj wszystkie warzywa, zdejmij z pomidorów skórkę i pokrój w większą kostkę. Z papryk usuń nasiona i pokrój na cząstki. Ogórka i cebulę natomiast obierz i pokrój na cienkie plastry. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa wrzuć do miski, zmiksuj blenderem na gładką masę i dopraw do smaku octem winnym, oliwą z oliwek, solą, pieprzem i cukrem. Gotową zupę włóż do lodówki. Wyjmij po godzinie. Podawaj ze świeżym chlebem.

Smacznego!

Leave a Reply