
Gazpacho to słynna hiszpańska zupa, podawana na zimno, idealna na upały! Sprawdź, jak w łatwy i w szybki sposób ją przygotować i rozkoszuj się jej intensywnym smakiem!
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów,
- mała cebula,
- 2 czerwone papryki,
- 0,5 dużego ogórka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka białego octu winnego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta cukru,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Umyj wszystkie warzywa, zdejmij z pomidorów skórkę i pokrój w większą kostkę. Z papryk usuń nasiona i pokrój na cząstki. Ogórka i cebulę natomiast obierz i pokrój na cienkie plastry. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wszystkie warzywa wrzuć do miski, zmiksuj blenderem na gładką masę i dopraw do smaku octem winnym, oliwą z oliwek, solą, pieprzem i cukrem. Gotową zupę włóż do lodówki. Wyjmij po godzinie. Podawaj ze świeżym chlebem.