Paella to potrawa ze słonecznej Hiszpanii, pochodząca dokładnie z Walencji. Potrawa ta bazuje na ryżu z dodatkiem szafranu, podsmażanym i gotowanym na metalowej patelni. Paella może zawierać kawałki owoców morza, mięsa drobiowego i warzyw. Polecamy!
Składniki:
- 20 dag ryżu
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 czerwone papryki
- 50 dag mieszanych mrożonych owoców morza
- 40 dag mrożonych krewetek
- cytryna
- 15 dag mrożonego groszku
- łyżka masła
- nitka szafranu
- pęczek natki
- sól, pieprz
Jak przygotować:
Cebulę i czosnek należy obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Ryż smażymy, aż wchłonie oliwę i lekko zbieleje. Następnie trzeba wlać bulion, zagotować go i gotować 30 min pod przykryciem na małym ogniu.
Rozmrażamy owoce morza i skrapiamy sokiem z cytryny. Oczyszczamy paprykę i kroimy w kostkę, mieszamy z ryżem i dusimy przez 10 minut. Dodajemy owoce morza, krewetki, groszek i gotujemy przez 20 minut.
Rozgrzewamy masło w rondelku i mieszamy z szafranem. Dodajemy do ryżu i dokładnie mieszamy składniki, przyprawiamy solą i pieprzem. Natkę myjemy, suszymy i siekamy. Potrawę posypujemy natką.
Życzymy smacznego!