Zupa pomidorowa z gwiazdką

Podczas wiosny najlepiej smakują nam lekkie, a jednocześnie sycące posiłki. Świetnie sprawdzają się w takim wypadku wszelkiego rodzaju zupy. My polecamy pomidorową, którą w ramach urozmaicenia wzbogacimy o Międzybrodzki Makaron w kształcie gwiazdek.

Składniki:

  • wywar kostno-jarzynowy – 2l
  • pomidory z puszki krojone – 1 puszka ok. 400g
  • koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
  • makaron krajanka -1 paczka
  • sól, pieprz do smaku
  • kwaśna śmietana 18% – 150ml
  • natka pietruszki

Wykonanie:

Na wolnym ogniu gotujemy wywar z kości i warzyw pokrojonych w kostkę (marchew, pietruszka, seler). Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Śmietanę należy zahartować gorącą zupą (do śmietany dodać parę łyżek gorącej zupy i wymieszać), następnie całość połączyć ze sobą. Następnie gotujemy makaron, hartujemy go zimną wodą i dokładnie odcedzamy. Na talerzu łączymy makaron z zupą i posypujemy siekaną natką pietruszki.

Smacznego!

zupa pomidorowa

Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczki.

Leave a Reply