Wybierając kształt blachy do pieczenia, warto wziąć pod uwagę kilka ważnych aspektów. Co będziemy w nich piec? Na jakiej formie nam zależy? Czy pieczemy dużo i często czy sporadycznie? Ostatecznie decyzja zależy od naszych indywidualnych potrzeb i preferencji kulinarnych, ale warto wiedzieć, jakie opcje są dostępne. Przetestowanie kilku z nich dostarczy Ci sporo praktycznych informacji na ten temat.
Klasyczne blachy do pieczenia – kwadratowe i prostokątne
Pierwszym kształtem, który przychodzi nam na myśl, jest prostokątna blacha do pieczenia. To popularny wybór wśród cukierników amatorów i profesjonalistów, ponieważ wiele przepisów na wypieki wymaga takiej właśnie formy. Kształt prostokąta może przybrać chleb, keks, słodka weka, a nawet pasztet.
Prostokątne blachy są również łatwe do przechowywania i pozwalają na wygodne krojenie gotowego wypieku na identyczne porcje. Zachowuje on swój kształt, nie rozpada się, co ma duże znaczenie dla estetyki serwowania. Wadą takiej blachy może być jednak trudność w równomiernym pieczeniu ciasta, szczególnie w rogach, które mogą się przypiec szybciej niż środek. Producenci, chcąc rozwiązać ten problem proponują blachy zaokrąglane na końcach, które są pokryte powłokami zapewniającymi dokładne rozprowadzanie ciepła.
Podobnie zachowują się blachy kwadratowe. Są one dobre do wypiekania ciast takich jak sernik, królewski, miodownik oraz wiele innych klasyków. Łatwo można potem poporcjować słodki deser i zaserwować go gościom.
Blachy do wypieków okrągłych – formy na tarty, pizzę i torty
Kolejnym kształtem, który warto rozważyć przy zakupie blachy do pieczenia jest forma okrągła. Jest idealna do pieczenia ciast, które wymagają równomiernego rozprowadzenia ciepła. Okrągłe blachy są również przydatne do pieczenia pizzy i tart – słodkich oraz wytrawnych, ponieważ umożliwiają ładne wyeksponowanie wszystkich składników.
Forma okrągła sprawdzi się w kuchni bardzo dobrze, pod warunkiem, że będzie ona wykonana z blachy pokrytej powłoką non-stick. Równie ciekawe są ocynkowane blachy fakturowane, które mają nierówne spody ułatwiające wyciąganie już gotowych wypieków. Zawsze jednak można posłużyć się papierem do pieczenia lub posmarować dno i brzegi masłem, a potem wysypać bułką tartą.
Nie możesz się zdecydować? Przetestuj kilka blach
W każdej kuchni przydają się blachy do pieczenia, dlatego na pewno zaopatrz się w te podstawowe kształty. Ale jeśli zechcesz poeksperymentować, kup cały zestaw, zawierający nawet nietypowe formy w kształcie serca.
Taka blacha jest idealna na specjalne okazje, takie jak Walentynki czy rocznice. Ponadto, blacha w kształcie serca może być przydatna do pieczenia ciast dla dzieci, które ucieszą się z zabawnego kształtu. Tutaj ogromną zaletą będzie nie tylko smak dania, ale też atrakcyjna forma jego podania. Na pewno spodoba się wszystkim miłośnikom piękna na talerzy i tym, którzy lubią wyznawać uczucia bez używania słów.