Marynowany śledź z żurawiną i z imbirem

Zaskocz wszystkich smakoszy śledzia przy świątecznym stole i przygotuj marynowanego śledzia z żurawiną i  z imbirem. To bez wątpienia danie z charakterem, które doskonale sprawdzi się jako przystawka. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się!

Depositphotos 422467074 s 2019

Składniki:

  • 500 g śledzia,
  • 50 ml oleju,
  • 3 białe cebule,
  • 2 liście laurowe,
  • 4 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 liście ziela angielskiego,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • szczypta kurkumy,
  • imbir,
  • 100 g żurawiny suszonej.

Przygotowanie:

Wymocz śledzia przez kilka godzin w mleku bądź w wodzie, a następnie pokrój w paski o grubości 2 cm. Cebulę pokrój w piórka, a imbir obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni podsmaż cebulę z imbirem oraz cukrem. Poczekaj aż cebula się zeszkli i zmięknie. Następnie wrzuć pozostałe składniki, tj. liście laurowe, ziele angielskie, żurawinę oraz kurkumę. Smaż wszystko przez około 5 minut na małym ogniu. Dodaj śledzie, ketchup i ocet. Wszystko wymieszaj. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply