Knedle ze śliwkami. Jak je zrobić?

Pojawienie się śliwek w sprzedaży oznacza, że wielkimi krokami zbliża się jesień. Wykorzystaj więc dary wczesnej jesieni i rozkoszuj się ich smakiem. Przedstawiamy szybki i łatwy przepis na knedle ze śliwkami. Sprawdź i zainspiruj się!

Depositphotos 13158181 s 2019

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 0,5 kg dojrzałych śliwek,
  • 10 dag mąki,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki masła,
  • 100 g bułki tartej,
  • 100 g cukru,
  • 5 g soli,
  • śmietana.

Przygotowanie:

Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Poczekaj aż wystygną, obierz je i przeciśnij przez praskę. Przekrój śliwki na pół i usuń z nich pestki. Posyp cukrem. Odstaw na 20 minut. Następnie wymieszaj ziemniaki z mąką, żółtkami, łyżeczką masła i łyżeczką soli. Zagnieć ciasto i ulep wałek. Pokój go na 20 plastrów. Ułóż na posypanej mąką stolnicy. Każdy plaster ciasta spłaszcz wałkiem lub dłonią. Na ich wierzchu ułóż owoce i sklej – tak, aby powstały okrągłe knedle. Gotuj je porcjami w osolonej wodzie, do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Podawaj z rozgrzanym masłem lub śmietaną pomieszaną z cukrem. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply