Pojawienie się śliwek w sprzedaży oznacza, że wielkimi krokami zbliża się jesień. Wykorzystaj więc dary wczesnej jesieni i rozkoszuj się ich smakiem. Przedstawiamy szybki i łatwy przepis na knedle ze śliwkami. Sprawdź i zainspiruj się!
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 0,5 kg dojrzałych śliwek,
- 10 dag mąki,
- 3 żółtka,
- 3 łyżki masła,
- 100 g bułki tartej,
- 100 g cukru,
- 5 g soli,
- śmietana.
Przygotowanie:
Ugotuj ziemniaki w mundurkach. Poczekaj aż wystygną, obierz je i przeciśnij przez praskę. Przekrój śliwki na pół i usuń z nich pestki. Posyp cukrem. Odstaw na 20 minut. Następnie wymieszaj ziemniaki z mąką, żółtkami, łyżeczką masła i łyżeczką soli. Zagnieć ciasto i ulep wałek. Pokój go na 20 plastrów. Ułóż na posypanej mąką stolnicy. Każdy plaster ciasta spłaszcz wałkiem lub dłonią. Na ich wierzchu ułóż owoce i sklej – tak, aby powstały okrągłe knedle. Gotuj je porcjami w osolonej wodzie, do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Podawaj z rozgrzanym masłem lub śmietaną pomieszaną z cukrem. Gotowe!