
Jesień to czas, kiedy, mimo że dni stają się coraz krótsze i chłodniejsze, to jednak wysyp produktów sezonowych, z których można przygotować różnego rodzaju potrawy i przetwory, rekompensuje te pewne niedogodności. Kiedy pogoda nie zachęca do aktywności na zewnątrz, częściej stawiamy na sycące i rozgrzewające dania. Jakie potrawy warto przygotować w tym okresie? Jak wykorzystać jesienne, sezonowe produkty w kuchni? Podpowiadamy.
Jesienne przepisy – jakie sezonowe warzywa i owoce zawierają?
Jesienią dostępnych jest wiele smacznych sezonowych warzyw i owoców, które wyróżniają się nie tylko szeregiem cennych witamin i minerałów, ale także niepowtarzalnym smakiem, jaki warto wykorzystać w swoim jadłospisie. O tej porze roku wśród warzyw sezonowych wymienia się wszelkie gatunki dyniowate. Zalicza się do nich na przykład główną przedstawicielkę tej rodziny, a więc dynię, ale też patisony, kabaczki oraz cukinię. W naszym regionie występują głównie dwa gatunki dyni, czyli olbrzymia i zwyczajna. Bez problemu jednak o tej porze roku znajdziemy także inne jej wersje, które również świetnie sprawdzają się w kuchni, takie jak na przykład dynia Hokkaido.
Bez wątpienia dynia jest warzywem, które większości osobom kojarzy się z okresem jesiennym. Można ją wykorzystywać jednak nie tylko do dekoracji, ponieważ warto z niej przygotowywać różnego rodzaju potrawy, takie jak zupy krem, ciasta czy sosy do makaronu. Warto używać również jej pestek, które są pełne witamin z grupy B oraz C, a także nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Innym cenionym jesiennym warzywem jest bakłażan z rodziny psiankowatych. Wygląda on nieco jak duża, ciemnofioletowa cukinia. Nadaje się zarówno do pieczenia, podsmażania, jak i duszenia. Warto wprowadzić go do swojej diety o tej porze roku ze względu na szereg cennych związków, które się w nim znajdują, w tym witamin A, C, B, ale także składników mineralnych jak potas, żelazo czy wapń. Można z niego przygotowywać różnego rodzaju potrawki mięsne i warzywne, ale także go zapiekać lub grillować.
Jesienią warto sięgać także po warzywa kapustne oraz korzeniowe. Zalicza się do nich marchew, buraki, pietruszkę, kapustę czy brukselkę. Owoce, które zbierane są w okresie jesiennym to z kolei jabłka, gruszki czy śliwki. Świetnie sprawdzają się one nie tylko w różnego rodzaju deserach, ale także przetworach takich jak powidła, dżemy, kompoty czy marynatach. Nie zapomnijmy również, że jesień to także pora, kiedy można się udać na grzybobranie i przynieść do domu dary lasu, które następnie można zamrozić, zasuszyć lub przygotować z nich aromatyczne zupy, lub sosy.
Jesienna zupa dyniowa – jak przygotować rozgrzewający krem z dyni?
W chłodne, jesienne dni w naszym menu powinny znaleźć się rozgrzewające dania. Bez wątpienia do takich zalicza się zupę krem z dyni. Jak przygotować taką potrawę?
Składniki:
- dynia,
- marchew,
- bulion warzywny,
- czosnek,
- cebula,
- mleko kokosowe,
- przyprawy (kurkuma, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ewentualnie imbir).
Sposób przygotowania:
Dynię można najpierw upiec w piekarniku. Wtedy zupa krem będzie szybciej gotowa lub też gotować ją z pozostałymi pokrojonymi i podsmażonymi wcześniej na oliwie warzywami, takimi jak marchew, czosnek i cebula. Następnie do tych składników należy dodać bulion warzywny i gotować całość przez około 30 minut tak, aby warzywa zmiękły. W ostatnim kroku wystarczy zmiksować wszystko na gładki krem i dodać mleczko kokosowe, a także przyprawy.
Bakłażan w jesiennej kuchni polskiej
Z jesiennych warzyw takich jak bakłażan można zrobić placki. Przepis na to danie jest bardzo podobny do receptury wykorzystywanej do przyrządzenia placków z cukinii. Dlatego te dwa gatunki można stosować wymiennie w swojej kuchni. Jak jednak przygotować placki z bakłażana?
Składniki:
- bakłażan,
- 2 jajka,
- cebula,
- czosnek,
- 50 g mąki pszennej.
Przygotowanie:
Bakłażana należy umyć, a następnie zetrzeć na tarce i dodać do niego pozostałe składniki. Cebulę z czosnkiem można wcześniej zeszklić, jednak nie jest to konieczne. Następnie wymieszać całą masę i nagrzać patelnię z łyżką oleju rzepakowego. Masę należy rozprowadzić, nieco spłaszczając ją na patelni tak, aby przybrała formę niewielkich okręgów. Placki trzeba smażyć po 1-2 minuty z każdej strony aż do zarumienienia. Można je podawać na przykład z sosem na bazie jogurtu, koperku i ogórka.
Jesienne dania – mięso w roli głównej
Warto włączyć do swojego menu również jesienne mięsa. Ważnym i cenionym produktem sezonowym, który od pewnego czasu wraca do łask, jest gęsina. Takie mięso można piec w piekarniku i podawać z sosem w towarzystwie ziemniaków i surówki lub też postawić na przepisy hołdujące tradycji, ponieważ przez długi czas gęsina była niezwykle popularną potrawą w polskich domach. Jesienią warto w swoim menu uwzględnić także ryby. To dobry czas na połów drapieżnych gatunków jak szczupak czy sandacz. Można je zarówno piec, smażyć, jak i dusić. Szczupak zaś nadaje się też do wędzenia.
Co można piec jesienią?
Jesienią można piec nie tylko ryby i mięsa, ale również warzywa i owoce sezonowe. Dodatek pieczonej w piekarniku na przykład dyni piżmowej, której miąższ jest słodki, nada każdej potrawie nowego charakteru. Jesienią w kuchni warto piec również ciasta. Prawdziwym przysmakiem, pełnym wartości odżywczych będzie tarta ze śliwkami lub ciasto jogurtowe z jabłkami. Do przygotowania takich wypieków wystarczą podstawowe składniki, które zazwyczaj mamy w domu, takie jak mąka pszenna, cukier, masło, jaja, proszek do pieczenia czy jogurt, a także aromatyczne przyprawy jak cynamon.
Co na deser z jesiennych sezonowych produktów?
Owoce sezonowe na jesień takie jak jabłka, gruszki czy śliwki, warto wykorzystać, tworząc również desery. Poza tartami, ciastami czy powidłami lub dżemami, jesienne produkty można stosować również, tworząc szybkie dania. Kiedy mamy ochotę na coś słodkiego na deser i nie mamy czasu, by piec ciasto dyniowe lub inne specjały, warto zjeść na przykład skyr z duszoną śliwką. Wystarczy wówczas pokroić owoc i poddusić go na wolnym ogniu, dodając do niego słodzidło i aromatyczne przyprawy, a następnie dodać do jogurtu. Podobnie poddusić możemy też jabłka lub gruszki i podawać z kaszą manną, lub budyniem jako szybki, ciepły i aromatyczny deser na jesienne, chłodne dni.
Jesienne potrawy na zimno – jaka przystawka sprawdzi się o tej porze roku?
Mimo że jesienią często mamy ochotę na aromatyczne, rozgrzewające dania, to jednak owoce i warzywa o tej porze roku można podawać również na zimno. Jesienne smaki dobrze razem komponują się w różnego rodzaju sałatkach oraz deserach. Warto więc do pokrojonych warzyw i ugotowanej kaszy, ryżu lub makaronu dodać na przykład grillowaną cukinię, lub bakłażana, ale też pieczoną dynię, aby stworzyć ciekawą przekąskę. Taką sałatkę z pieczonymi warzywami świetnie uzupełnią orzechy oraz pestki. Można do niej dodać zarówno orzechy włoskie, laskowe, jak i pestki dyni, które zawierają sporo zdrowych tłuszczów wpływających pozytywnie na pracę serca i mózgu, zwłaszcza że jesień to czas, kiedy panuje na wiele z nich sezon.
Bogactwo warzyw i owoców zbieranych jesienią sprawia, że o tej porze roku nawet osoby, które nie lubię gotować, chętnie przygotowują rozgrzewające, smaczne i szybkie dania o niepowtarzalnym smaku. Warto wykorzystywać w kuchni bogactwo smaków i wartości odżywczych, jakie oferuje nam jesień, aby cieszyć się zdrowiem i odpornością przez cały sezon.