Sos neapolitański to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. Sekret tego wspaniałego dania tkwi przede wszystkim w prostocie. Ważne także, aby nie zapomnieć o świeżych ziołach, które nadadzą daniu wspaniałego aromatu.
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja dla 4 osób
Składniki:
Międzybrodzki Makaron spaghetti – 500 g
Pomidory z puszki – 2 op.
Cebula – 1 szt.
Czosnek – 1 ząbek
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Parmezan
Świeża bazylia i oregano
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek, a następnie dodajemy pomidory i gotujemy przez ok. 20 minut.
Dodajemy posiekaną bazylię, oregano oraz sól i pieprz – do smaku.
Podajemy z makaronem, całość posypujemy startym parmezanem.