Barszcz na kwaśnicy

Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Przygotuj więc tradycyjne, polskie i wigilijne danie, czyli barszcz na kwaśnicy. Jak go przygotować? Oto nasz przepis! Sprawdź i zainspiruj się!

Depositphotos 55376687 S

Składniki:

  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • seler,
  • cebula,
  • 6 buraków ćwikłowych,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • liść laurowy,
  • sól,
  • woda z gotowania kiszonej kapusty – do smaku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • fasola.

Przygotowanie:

Warzywa obierz, wrzuć do garnka (za wyjątkiem buraków), zalej wodą, przypraw zielem angielskim i liściem laurowym. Posól, przykryj i gotuj prawie do miękkości.

Dodaj pokrojone buraki i przez 20 minut gotuj pod przykryciem. Odcedź i zakwaś wodą, w której gotowała się kiszona kapusta.

Dorzuć pokrojony czosnek. Przed podaniem – przypraw świeżo zielonym pieprzem. Serwuj z fasolą. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply