Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Przygotuj więc tradycyjne, polskie i wigilijne danie, czyli barszcz na kwaśnicy. Jak go przygotować? Oto nasz przepis! Sprawdź i zainspiruj się!
Składniki:
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- seler,
- cebula,
- 6 buraków ćwikłowych,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- liść laurowy,
- sól,
- woda z gotowania kiszonej kapusty – do smaku,
- 2 ząbki czosnku,
- pieprz,
- fasola.
Przygotowanie:
Warzywa obierz, wrzuć do garnka (za wyjątkiem buraków), zalej wodą, przypraw zielem angielskim i liściem laurowym. Posól, przykryj i gotuj prawie do miękkości.
Dodaj pokrojone buraki i przez 20 minut gotuj pod przykryciem. Odcedź i zakwaś wodą, w której gotowała się kiszona kapusta.
Dorzuć pokrojony czosnek. Przed podaniem – przypraw świeżo zielonym pieprzem. Serwuj z fasolą. Gotowe!