Korzenny kompot wiśniowy

Sezon na wiśnie w pełni. Pora więc przygotować pyszny kompot wiśniowy, który zimą smakować będzie wyśmienicie. Sprawdź prosty przepis na korzenny kompot wiśniowy i zainspiruj się!

kompot z wisni

Składniki:

  • 1 kg wiśni,
  • 10 łyżek cukru,
  • 2,5 l wody,
  • 2 gwiazdki anyżu,
  • kilka nasion kardamonu,
  • 3-4 goździki,
  • 2 laski cynamonu.

Przygotowanie:

Wiśnie umyj i osącz na sicie (nie dryluj). Przełóż do garnka. W moździerzu rozetrzyj ziarna kardamonu. Dodaj je do wiśni razem z laskami cynamonu, goździkami oraz gwiazdkami anyżu. Wsyp cukier i wszystko zagotuj. Następnie zmniejsz ogień do minimum. Gotuj kompot przez 10 minut. Usuń goździki, anyż oraz cynamon. Gorącym kompotem wypełnij czyste i wyparzone słoiki. Wstaw je do garnka wyścielonego kuchennymi ściereczkami. Zalej gorącą wodą. Pasteryzuj kompoty przez około 15 minut. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply