Pierożki z kurczakiem, dynią i grzybami

Planując jesienne menu, warto korzystać z sezonowych przysmaków. Bez wątpienia należą do nich grzyby oraz dynia. Przyrządzając aromatyczne pierożki przekonamy się, jak świetnie smak darów jesieni komponuje się z drobiem.

Do przyrządzenia czterech porcji potrzebne będą:

  • 1 żółtko
  • 150 g mąki
  • 2 uda Kurczaka Zagrodowego z Podlasia bez skóry i kości
  • 1/2 pokrojonej w kostkę cebuli
  • 1/2 pokrojonej w kostkę słodkiej cebuli
  • Łyżka oleju
  • 80 g świeżych kurek (im drobniejsze, tym lepsze)
  • 100 g włoszczyzny, obranej i pokrojonej w słupki
  • 1 pęczek świeżej, posiekanej kolendry
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 100 ml bulionu z Kurczaka Zagrodowego z Podlasia
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • Sól, pieprz Cayenne, kmin rzymski, imbir mielony
pierozki

(Pierożki z kurczakiem, dynią i grzybami, fot. Grupa Drosed)

Kurczaka myjemy i kroimy w drobne paski. Następnie dusimy go z cebulą, warzywami i kurkami, podlewając co jakiś czas bulionem. Do podduszonych składników dodajemy posiekaną kolendrę i doprawiamy je do smaku. Tak przygotowany farsz możemy pozostawić w tej postaci, lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Aby przygotować ciasto, żółtko i olej mieszamy z przesianą mąką. Dodajemy tyle ciepłej wody, aby masa miała konsystencję ciasta na pierogi. Całość zagniatamy i odczekujemy chwilę, a następnie masę rozwałkowujemy. Za pomocą szklanki wycinamy z niej niewielkie koła. Na każdym z nich kładziemy odrobinę farszu i zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi gotujemy w osolonej wodzie, a następnie obsmażamy na patelni na złoty kolor.

Dynię obsmażamy z cebulą w rondelku, używając do tego celu oliwy połączonej z jedną łyżką masła. Następnie dolewamy mleko kokosowe i gotujemy, aż dynia zmięknie. Składniki miksujemy blenderem i doprawiamy do smaku, a następnie przecieramy przez sito i mieszamy z pozostałym masłem.

 

Leave a Reply