
Polecamy bombę witaminową – pyszna jako dodatek lub lekki obiad czy kolację
- Składniki na 4 porcje:
– kg szparagów
– sól, szczypta cukru
– łyżka masła
– 4 jajka
– 25 dag pomidorów koktailowych
- Składniki na sos winegret:
– pęczek szczypiorku
– sól, pieprz
– pęczek natki pietruszki
– 4 łyżki białego octu winnego
– 4 łyżki oliwy
– 1 pudełko rzeżuchy
- Sposób przyrządzenia:
Szparagi obrać i ugotować. Pęczek pędów wyjąć z wody i odłożyć do ostygnięcia. Z wody pozostałej po gotowaniu szparagów odlać 8 łyżek i odstawić na bok (potrzebna do przygotowania sosu).
Jajka ugotować na twardo, przelać zimną wodą i obrać bez skorupek. Następnie pokroić w kostkę i włożyć do miski. Pomidory umyć i podzielić na ćwiartki. Ugotowane szparagi pokroić na kawałki (ok. 3 cm), razem z pomidorami dodać do jajek i wymieszać.
Szczypiorek opłukać i drobno pokroić. Natkę pietruszki opłukać i drobno posiekać. Wodę na sos winegret ubić z octem winnym oraz oliwą. Przyprawić do smaku solą oraz pieprzem i wymieszać z ziołami.
Polać sosem warzywa w misce i delikatnie wymieszać. Rzeżuchę ściąć nożyczkami i posypać nią sałatkę.
Sałatkę można podawać z tostami lub świeżym pieczywem.
Smacznego!