Kajmakowy mazurek wielkanocny…

Tradycyjny mazurek kajmakowy to obowiązkowy przysmak wielkanocny! Posypany migdałami i skórką pomarańczową, ze słodką masą brzmi smacznie. Przedstawiamy, jak go zrobić! Sprawdź i zasmakuj słodkości podczas świąt wielkanocnych!

unnamed

Składniki do ciasta: 

  • 2 szklanki mąki krupczatki,
  • 1 kostka masła,
  • 2 żółtka,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • szczypta soli.

Składniki do masy kajmakowej:

  • 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego,
  • 4 łyżki konfitury wiśniowej,
  • skórka pomarańczowa (do dekoracji),
  • obrane migdały (do dekoracji).

Przygotowanie ciasta:

Z podanych składników zagnieć ciasto i owiń je folią. Włóż do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i połóż na natłuszczoną formę. Włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Przygotowanie masy kajmakowej:

Puszkę skondensowanego mleka zalej w garnku zimną wodą. Gotuj ma małym ogniu przez 2/3 godziny.

Ciasto posmaruj wiśniową konfiturą, rozprowadź na niej masę kajmakową. Udekoruj skórką z pomarańczy i migdałami.

Smacznego!

Leave a Reply