Tradycyjny mazurek kajmakowy to obowiązkowy przysmak wielkanocny! Posypany migdałami i skórką pomarańczową, ze słodką masą brzmi smacznie. Przedstawiamy, jak go zrobić! Sprawdź i zasmakuj słodkości podczas świąt wielkanocnych!
Składniki do ciasta:
- 2 szklanki mąki krupczatki,
- 1 kostka masła,
- 2 żółtka,
- 0,5 szklanki cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- szczypta soli.
Składniki do masy kajmakowej:
- 1 puszka słodkiego mleka skondensowanego,
- 4 łyżki konfitury wiśniowej,
- skórka pomarańczowa (do dekoracji),
- obrane migdały (do dekoracji).
Przygotowanie ciasta:
Z podanych składników zagnieć ciasto i owiń je folią. Włóż do lodówki na 30 minut. Następnie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i połóż na natłuszczoną formę. Włóż do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Przygotowanie masy kajmakowej:
Puszkę skondensowanego mleka zalej w garnku zimną wodą. Gotuj ma małym ogniu przez 2/3 godziny.
Ciasto posmaruj wiśniową konfiturą, rozprowadź na niej masę kajmakową. Udekoruj skórką z pomarańczy i migdałami.
Smacznego!