Zupa z zielonego groszku z dodatkiem aromatycznych ziół

Przedstawiamy zupę pełną witamin! Nie tylko syci, ale również doskonale nawadnia organizm. Sprawdź prosty przepis na zupę z zielonego groszku z dodatkiem aromatycznych ziół i zainspiruj się!

Depositphotos 58454515 s 2019

Składniki:

  • 400 g mrożonego groszku,
  • 500 ml bulionu,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki serka mascarpone,
  • 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • po 3 gałązki: świeżego lubczyku, kolendry i bazylii.

Przygotowanie:

W garnku rozpuść masło klarowane i wlej oliwę. Wrzuć obraną i posiekaną cebulę. Smaż przez 3 minuty, raz na jakiś czas mieszając. Dodaj obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku i smaż jeszcze przez 2 minuty. Wrzuć rozmrożony i przepłukany na sicie groszek oraz wlej bulion. Dodaj lubczyk, kolendrę i bazylię. Przykryj i gotuj przez około 10 minut. Dodaj sok z cytryny, pół płaskiej łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu. Wyłóż łyżką cedzakową część groszku. Zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku serkiem mascarpone. Na koniec dorzuć wyjęty wcześniej groszek. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply