Przedstawiamy zupę pełną witamin! Nie tylko syci, ale również doskonale nawadnia organizm. Sprawdź prosty przepis na zupę z zielonego groszku z dodatkiem aromatycznych ziół i zainspiruj się!
Składniki:
- 400 g mrożonego groszku,
- 500 ml bulionu,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki serka mascarpone,
- 2-3 łyżki soku z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- po 3 gałązki: świeżego lubczyku, kolendry i bazylii.
Przygotowanie:
W garnku rozpuść masło klarowane i wlej oliwę. Wrzuć obraną i posiekaną cebulę. Smaż przez 3 minuty, raz na jakiś czas mieszając. Dodaj obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku i smaż jeszcze przez 2 minuty. Wrzuć rozmrożony i przepłukany na sicie groszek oraz wlej bulion. Dodaj lubczyk, kolendrę i bazylię. Przykryj i gotuj przez około 10 minut. Dodaj sok z cytryny, pół płaskiej łyżeczki soli oraz szczyptę pieprzu. Wyłóż łyżką cedzakową część groszku. Zupę zmiksuj na gładki krem. Dopraw do smaku serkiem mascarpone. Na koniec dorzuć wyjęty wcześniej groszek. Gotowe!