
Jesień już na dobre zagościła na naszych podwórkach. Wykorzystaj więc dary tej niezwykłej pory roku i upiecz szarlotkę. Przedstawiamy prosty i szybki sposób na szarlotkę babuni. Sprawdź i rozkoszuj się jej smakiem!
Składniki:
- 4 szklanki mąki,
- 3 żółtka,
- 3/4 kostki margaryny,
- 1 szklanka cukru,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 cukier waniliowy,
- 10 jabłek.
Przygotowanie:
Mąkę z margaryną posiekaj nożem. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzep ze śmietaną. Do mąki dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Wstaw do lodówki na około 1-2 godziny. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połowę ciasta wyłóż do foremki i poukładaj na nim starte jabłka. Przykryj drugim ciastem i ponakłuwaj widelcem. Piecz w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza przez około 20-30 minut.