Szarlotka babuni

Jesień już na dobre zagościła na naszych podwórkach. Wykorzystaj więc dary tej niezwykłej pory roku i upiecz szarlotkę. Przedstawiamy prosty i szybki sposób na szarlotkę babuni. Sprawdź i rozkoszuj się jej smakiem!

Depositphotos 186848036 s 2019

Składniki:

  • 4 szklanki mąki,
  • 3 żółtka,
  • 3/4 kostki margaryny,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 10 jabłek.

Przygotowanie:

Mąkę z margaryną posiekaj nożem. Żółtka, cukier, cukier waniliowy roztrzep ze śmietaną. Do mąki dodaj resztę składników i wyrób ciasto. Wstaw do lodówki na około 1-2 godziny. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Połowę ciasta wyłóż do foremki i poukładaj na nim starte jabłka. Przykryj drugim ciastem i ponakłuwaj widelcem. Piecz w temperaturze 200-220 stopni Celsjusza przez około 20-30 minut.

Smacznego!

Leave a Reply