Tarta z łososiem i szpinakiem

Tarta z łososiem i szpinakiem to idealny pomysł na lekki i szybki obiad. Sprawdź nasz przepis i przyrządź to danie dla siebie i dla rodziny!

Składniki na tartę:

  • 180 g mąki,
  • 70 g masła,
  • małe jajko,
  • 0,5 łyżeczki soli.

Dodatkowo:

  • 200 g szpinaku,
  • 400 g filetów z łososia,
  • mały brokuł,
  • oliwa,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 jajka,
  • 400 ml śmietany (18%).

Przygotowanie:

Zimne masło posiekaj oraz zagnieć z jajkiem, mąką i solą, aż powstanie gładkie ciasto. Wyłóż nim natłuszczoną formę i podziurkuj widelcem. Piecz w 190 stopniach Celsjusza przez około 25 minut.

Filet z łososia opłucz, odetnij i pokrój na kawałki. Oprósz solą i posmaruj oliwą. Smaż na patelni po około 3 minuty z obu stron.

Na łyżce oliwy podsmaż oczyszczone różyczki brokułu. Po 5 minutach dodaj szpinak. Smaż jeszcze minutę, posól.

Na tartę wyłóż warzywa i łososia. Oprósz pieprzem.

Wymieszaj śmietanę z jajkami i parmezanem, zalej masą rybę i warzywa. Piecz w 190 stopniach Celsjusza przez 30 minut. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply