
Tarta z łososiem i szpinakiem to idealny pomysł na lekki i szybki obiad. Sprawdź nasz przepis i przyrządź to danie dla siebie i dla rodziny!
Składniki na tartę:
- 180 g mąki,
- 70 g masła,
- małe jajko,
- 0,5 łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- 200 g szpinaku,
- 400 g filetów z łososia,
- mały brokuł,
- oliwa,
- 2 łyżki tartego parmezanu,
- sól,
- pieprz,
- 4 jajka,
- 400 ml śmietany (18%).
Przygotowanie:
Zimne masło posiekaj oraz zagnieć z jajkiem, mąką i solą, aż powstanie gładkie ciasto. Wyłóż nim natłuszczoną formę i podziurkuj widelcem. Piecz w 190 stopniach Celsjusza przez około 25 minut.
Filet z łososia opłucz, odetnij i pokrój na kawałki. Oprósz solą i posmaruj oliwą. Smaż na patelni po około 3 minuty z obu stron.
Na łyżce oliwy podsmaż oczyszczone różyczki brokułu. Po 5 minutach dodaj szpinak. Smaż jeszcze minutę, posól.
Na tartę wyłóż warzywa i łososia. Oprósz pieprzem.
Wymieszaj śmietanę z jajkami i parmezanem, zalej masą rybę i warzywa. Piecz w 190 stopniach Celsjusza przez 30 minut. Gotowe!