Sezon na szparagi w pełni! Warto więc wykorzystać ten czas i przygotować pyszne danie ze szparagami w roli głównej. Sprawdź więc nasz przepis na zielone szparagi z makaronem i zainspiruj się!
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów,
- 200 g makaronu spaghetti lub wstążki,
- 250 g pieczarek,
- 1 mała cukinia,
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 200 g śmietany (30%),
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Umyj szparagi i odetnij ich końcówki. Pokrój je na kawałki (nie musisz ich obierać). Następnie drobno posiekaj czerwoną cebulę. Rozgrzej patelnię, posmaruj ją 2 łyżkami masła, podsmaż cebulkę, dodaj szparagi i przeciśnij przez praskę czosnek. Smaż około 10 minut.
Obierz pieczarki i pokrój je na plasterki. Następnie pokrój cukinie. Wrzuć wszystko na patelnię ze szparagami. Duś pod przykrywką, a później bez (do odparowania wody i zarumienienia się składników). Przypraw solą i pieprzem.
Ugotuj makaron w osolonej wodzie.
Do warzyw na patelni dodaj śmietanę i duś wszystko pod przykryciem przez około 3 minuty.
Dodaj makaron do warzyw i… gotowe!
Wskazówka! Makaron podawaj ze startym na tarce parmezanem
Smacznego!