Zielone szparagi z makaronem…

Sezon na szparagi w pełni! Warto więc wykorzystać ten czas i przygotować pyszne danie ze szparagami w roli głównej. Sprawdź więc nasz przepis na zielone szparagi z makaronem i zainspiruj się!

Depositphotos 124253324 s 2019

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 200 g makaronu spaghetti lub wstążki,
  • 250 g pieczarek,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 g śmietany (30%),
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Umyj szparagi i odetnij ich końcówki. Pokrój je na kawałki (nie musisz ich obierać). Następnie drobno posiekaj czerwoną cebulę. Rozgrzej patelnię, posmaruj ją 2 łyżkami masła, podsmaż cebulkę, dodaj szparagi i przeciśnij przez praskę czosnek. Smaż około 10 minut.

Obierz pieczarki i pokrój je na plasterki. Następnie pokrój cukinie. Wrzuć wszystko na patelnię ze szparagami. Duś pod przykrywką, a później bez (do odparowania wody i zarumienienia się składników). Przypraw solą i pieprzem.

Ugotuj makaron w osolonej wodzie.

Do warzyw na patelni dodaj śmietanę i duś wszystko pod przykryciem przez około 3 minuty.

Dodaj makaron do warzyw i… gotowe!

Wskazówka! Makaron podawaj ze startym na tarce parmezanem

Smacznego!

Leave a Reply