Makaron w sosie serowym

Makaron z pomidorami w sosie serowym

  • składniki na 4 porcje:

– 40 dag makaronu (np. kolanka)
– mała cebula
– ząbek czosnku
– 1 łyżka masła
– 250 g śmietany
– 1 duży pomidor
– 10 dag ementalera
– 15 dag parmezanu
– sól, pieprz, szczypta startej gałki muszkatołowej, tymianek

  • Sposób przyrządzenia:

W garnku gotujemy osoloną wodę i do wrzątku wrzucamy makaron (gotujemy al dente)

Obieramy i drobno kroimy cebulę, dodajemy obrany i zgnieciony czosnek. Dodajemy śmietankę, całość zagotować i gotować jeszcze przed 5 minut.

Pomidora myjemy i kroimy w drobną kostkę. Sery ścieramy na tarce i dodajemy do gotującej się śmietany z cebulą. Podgrzewamy całość na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sery się stopią.

Przyprawiamy tymiankiem i gałką do smaku.

Ugotowany makaron łączymy z pomidorem, a całość zalewamy serowo-cebulowym sosem.

makaron

Smacznego!

Leave a Reply