
Makaron z pomidorami w sosie serowym
- składniki na 4 porcje:
– 40 dag makaronu (np. kolanka)
– mała cebula
– ząbek czosnku
– 1 łyżka masła
– 250 g śmietany
– 1 duży pomidor
– 10 dag ementalera
– 15 dag parmezanu
– sól, pieprz, szczypta startej gałki muszkatołowej, tymianek
- Sposób przyrządzenia:
W garnku gotujemy osoloną wodę i do wrzątku wrzucamy makaron (gotujemy al dente)
Obieramy i drobno kroimy cebulę, dodajemy obrany i zgnieciony czosnek. Dodajemy śmietankę, całość zagotować i gotować jeszcze przed 5 minut.
Pomidora myjemy i kroimy w drobną kostkę. Sery ścieramy na tarce i dodajemy do gotującej się śmietany z cebulą. Podgrzewamy całość na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sery się stopią.
Przyprawiamy tymiankiem i gałką do smaku.
Ugotowany makaron łączymy z pomidorem, a całość zalewamy serowo-cebulowym sosem.
Smacznego!