Wielkanocny biały barszcz

Biały barszcz to druga, zaraz po żurku, świąteczna zupa bez której trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Przedstawiamy prosty sposób jej przygotowania. Sprawdź i zainspiruj się!

Depositphotos 5589259 s 2019

Składniki: 

  • 500 g mięsa wieprzowego z kością (żeberka, kości wieprzowe, łopatka),
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 1 włoszczyzna,
  • 1 duża cebula,
  • 100 g kiełbasy lub boczku,
  • 500 g surowej, białej kiełbasy,
  • 2 kawałki suszonych borowików,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka tartego chrzanu,
  • 2 łyżki suszonego majeranku,
  • 200 g gęstej, kwaśnej śmietany (18%),
  • pieprz do smaku.

Przygotowanie: 

Do dużego garnka włóż opłukane i pokrojone na kawałki mięso, wlej 3 litry zimnej wody, posól i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie dodaj obrane i opłukane warzywa z włoszczyzny, nieobraną, opłukaną cebulę, kiełbasę (lub boczek), suszone borowiki, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Po zagotowaniu, zbierz szumowiny i gotuj przez około 1 godzinę. Następnie dodaj opłukaną i podziurkowaną w kilku miejscach białą kiełbasę. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Dodaj chrzan oraz ząbki czosnku (rozgniecione końcem noża). Odstaw na 15 minut i przecedź przez sitko do czystego garnka. Do przecedzonego wywaru dodaj majeranek i pokrojoną na plasterki kiełbasę. Następnie dodaj ugotowane grzyby oraz (jeśli chcesz) kawałki mięsa. Dopraw zupę świeżo zmielonym pieprzem. Śmietanę wymieszaj z czterema łyżkami wody, a następnie powoli dodawaj ją do zupy, tak, aby się nie zważyła.

Podawaj z ugotowanym jajkiem, chlebem na zakwasie lub białym serem.

Smacznego!

Leave a Reply