Biały barszcz to druga, zaraz po żurku, świąteczna zupa bez której trudno wyobrazić sobie Wielkanoc. Przedstawiamy prosty sposób jej przygotowania. Sprawdź i zainspiruj się!
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowego z kością (żeberka, kości wieprzowe, łopatka),
- 1,5 łyżeczki soli,
- 1 włoszczyzna,
- 1 duża cebula,
- 100 g kiełbasy lub boczku,
- 500 g surowej, białej kiełbasy,
- 2 kawałki suszonych borowików,
- 2 liście laurowe,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka tartego chrzanu,
- 2 łyżki suszonego majeranku,
- 200 g gęstej, kwaśnej śmietany (18%),
- pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Do dużego garnka włóż opłukane i pokrojone na kawałki mięso, wlej 3 litry zimnej wody, posól i gotuj pod przykryciem przez około 30 minut. Następnie dodaj obrane i opłukane warzywa z włoszczyzny, nieobraną, opłukaną cebulę, kiełbasę (lub boczek), suszone borowiki, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie. Po zagotowaniu, zbierz szumowiny i gotuj przez około 1 godzinę. Następnie dodaj opłukaną i podziurkowaną w kilku miejscach białą kiełbasę. Gotuj na małym ogniu przez około 20 minut. Dodaj chrzan oraz ząbki czosnku (rozgniecione końcem noża). Odstaw na 15 minut i przecedź przez sitko do czystego garnka. Do przecedzonego wywaru dodaj majeranek i pokrojoną na plasterki kiełbasę. Następnie dodaj ugotowane grzyby oraz (jeśli chcesz) kawałki mięsa. Dopraw zupę świeżo zmielonym pieprzem. Śmietanę wymieszaj z czterema łyżkami wody, a następnie powoli dodawaj ją do zupy, tak, aby się nie zważyła.
Podawaj z ugotowanym jajkiem, chlebem na zakwasie lub białym serem.
Smacznego!