Chlebek bananowy to przysmak amerykański. Ten słodki i wilgotny wypiek, podawany z różnymi dodatkami, może być doskonałym urozmaiceniem codziennego śniadania. Podpowiadamy sprawdzony przepis na chlebek bananowy z dodatkami. Sprawdź i rozkoszuj się jego smakiem!
Składniki:
- 125 g masła,
- 120 g cukru,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- 4-5 mocno dojrzałych bananów,
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta soli.
Do wyboru 2-3 dodatki:
- 100 g białej czekolady lub ciemnej posiekanej na grube kawałki,
- 60 g posiekanych orzechów włoskich,
- 50 g podprażonych wiórków kokosowych,
- 50 g rodzynek.
Przygotowanie:
W dużym naczyniu zmieszaj roztopione masło i rozgniecione banany (wystarczy rozgnieść je widelcem). Dodaj cukier, lekko roztrzepane jajko i wanilię. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z sodą i szczyptą soli. Dodaj 2 lub 3 ulubione dodatki. Wymieszaj wszystko widelcem, tak, aby składniki się połączyły. Ciasto przełóż do formy keksowej, o długości 25 cm, wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Piecz przez około 50-60 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 185 stopni Celsjusza (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu, pozostaw ciasto w formie do ostygnięcia.
Smacznego!