Kurczak tikka masala

Nie masz pomysłu na obiad? Przedstawiamy szybki i prosty sposób na kurczaka w indyjskim stylu. Co ciekawe, ta potrawa powstała w Wielkiej Brytanii. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się!

Składniki:

  • 3 piersi z kurczaka (średniej wielkości),
  • 2 cebule,
  • 400 g pomidorów z puszki,
  • 100 ml śmietanki, kremówki lub mleka kokosowego,
  • olej,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • sól,
  • garść świeżej kolendry,
  • garść płatków migdałowych.

Sos jogurtowy:

  • 200 g jogurtu naturalnego (tłustego),
  • sok z cytryny lub limonki,
  • 1 papryczka chilli,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki startego korzenia imbiru,
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • 2 łyżeczki mielonego kminu,
  • 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry,
  • 1 łyżka kurkumy,
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu.

Przygotuj mieszankę przypraw. Posiekaj drobno czosnek i chilli, następnie dodaj wszystkie przyprawy. Rozgrzej w garnku 2 łyżki oliwy, wrzuć przyprawy i podsmaż, szybko mieszając. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki. Dodaj do jogurtu sok z cytryny lub limonki, dopraw połową mieszanki przypraw. Tak przygotowany jogurt, dodaj do kurczaka i dokładnie wymieszaj. Wstaw mięso do lodówki na około 30 minut. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Następnie dodaj łyżkę masła klarowanego i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodając pozostałą połowę mieszanki przypraw. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Smaż przez kilka minut aż kawałki mięsa się zarumienią. Dodaj pomidory z puszki i duś całość przez kilka minut. Następnie wlej śmietanę lub mleczko kokosowe. Gotuj bez przykrycia aż całość zgęstnieje. Dopraw solą do smaku. Na osobnej, suchej patelni upraż płatki migdałowe i posyp nimi mięso. Podawaj z posiekaną kolendrą i ugotowanym na sypko ryżem lub indyjskimi chlebkami naan.

Smacznego!

Leave a Reply