Nie masz pomysłu na obiad? Przedstawiamy szybki i prosty sposób na kurczaka w indyjskim stylu. Co ciekawe, ta potrawa powstała w Wielkiej Brytanii. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się!
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka (średniej wielkości),
- 2 cebule,
- 400 g pomidorów z puszki,
- 100 ml śmietanki, kremówki lub mleka kokosowego,
- olej,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- sól,
- garść świeżej kolendry,
- garść płatków migdałowych.
Sos jogurtowy:
- 200 g jogurtu naturalnego (tłustego),
- sok z cytryny lub limonki,
- 1 papryczka chilli,
- 4 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki startego korzenia imbiru,
- 1 łyżka słodkiej papryki w proszku,
- 2 łyżeczki mielonego kminu,
- 2 łyżeczki mielonych nasion kolendry,
- 1 łyżka kurkumy,
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu.
Przygotuj mieszankę przypraw. Posiekaj drobno czosnek i chilli, następnie dodaj wszystkie przyprawy. Rozgrzej w garnku 2 łyżki oliwy, wrzuć przyprawy i podsmaż, szybko mieszając. Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki. Dodaj do jogurtu sok z cytryny lub limonki, dopraw połową mieszanki przypraw. Tak przygotowany jogurt, dodaj do kurczaka i dokładnie wymieszaj. Wstaw mięso do lodówki na około 30 minut. Na patelni rozgrzej 4 łyżki oleju. Następnie dodaj łyżkę masła klarowanego i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, dodając pozostałą połowę mieszanki przypraw. Gdy cebula się zeszkli, dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka. Smaż przez kilka minut aż kawałki mięsa się zarumienią. Dodaj pomidory z puszki i duś całość przez kilka minut. Następnie wlej śmietanę lub mleczko kokosowe. Gotuj bez przykrycia aż całość zgęstnieje. Dopraw solą do smaku. Na osobnej, suchej patelni upraż płatki migdałowe i posyp nimi mięso. Podawaj z posiekaną kolendrą i ugotowanym na sypko ryżem lub indyjskimi chlebkami naan.