Tortilla ze szpinakiem i jajkiem

Pochodząca z Hiszpanii, ulubiona potrawa znanego nam Sancho Pansy. Oryginalnie jest to rodzaj bardzo grubego omletu. W Polsce raczej kojarzona jako cienki placek ciasta wypełniony warzywami, mięsem, sosami. Dzisiaj proponujemy wykonanie tortilli warzywnej ze szpinakiem i jajkiem. Gorąco polecamy!!!

Składniki

  • 3x placki tortilla
  • 450 g szpinaku
  • 1x cebula
  • 2x ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pół łyżeczki słodkiej papryczki
  • 6x ugotowanych jajek
  • 3x łyżki sosu meksykańskiego
  • sos słodko kwaśny
Jak przygotować:

Szpinak wraz z cebulą i czosnkiem wysmażamy, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Gotujemy, studzimy i obieramy jajka. Drobno je siekamy. Tortillę natomiast smarujemy sosem meksykańskim, to samą czynność wykonujemy ze szpinakiem i posypujemy na to siekane jajka. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto zwijamy i spinamy wykałaczkami. Serwujemy danie na gorąco z sosem słodko kwaśnym. Polecamy!!!

 

Życzymy smacznego!!!

Leave a Reply