Pochodząca z Hiszpanii, ulubiona potrawa znanego nam Sancho Pansy. Oryginalnie jest to rodzaj bardzo grubego omletu. W Polsce raczej kojarzona jako cienki placek ciasta wypełniony warzywami, mięsem, sosami. Dzisiaj proponujemy wykonanie tortilli warzywnej ze szpinakiem i jajkiem. Gorąco polecamy!!!
Składniki
- 3x placki tortilla
- 450 g szpinaku
- 1x cebula
- 2x ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki słodkiej papryczki
- 6x ugotowanych jajek
- 3x łyżki sosu meksykańskiego
- sos słodko kwaśny
Jak przygotować:
Szpinak wraz z cebulą i czosnkiem wysmażamy, następnie przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Gotujemy, studzimy i obieramy jajka. Drobno je siekamy. Tortillę natomiast smarujemy sosem meksykańskim, to samą czynność wykonujemy ze szpinakiem i posypujemy na to siekane jajka. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto zwijamy i spinamy wykałaczkami. Serwujemy danie na gorąco z sosem słodko kwaśnym. Polecamy!!!
Życzymy smacznego!!!