Zupa ogórkowa to smak, który zawsze kojarzy się z domową kuchnią babci czy mamy. Prosty i smaczny przepis na zupę ogórkową pomoże nam przywołać wspomnienie dzieciństwa.
Składniki:
– żeberka wieprzowe – 2 sztuki
– ogórki kiszone – 6 sztuk
– włoszczyzna: marchewka, pietruszka, seler, por
– ziemniaki – 4 sztuki
– śmietana 18% – 4 łyżki
– koperek – pół pęczka
– listek laurowy
– ziele angielskie – 3 ziarenka
– sól, pieprz
Wykonanie:
Do garnka wkładamy umyte żeberka i zalewamy zimną wodą (surowego mięsa nigdy nie wkładamy do gorącej!). Po 30 minutach zbieramy szumowiny, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i część włoszczyzny (kawałek selera, pietruszkę, por). Gotujemy całość kolejne pół godziny.
Po tym czasie wyjmujemy włoszczyznę, a do gotującego się bulionu dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i ziemniaki. Po kwadransie dodajemy starte na tarce o dużych oczkach ogórki kiszone. Gotujemy pięć minut. W małej miseczce rozrabiamy kilka łyżek gorącej zupy ze śmietaną i całość wlewamy do garnka. Mieszamy energicznie, by śmietana dobrze się rozprowadziła. Solimy i pieprzymy do smaku, a jeżeli zupa jest za mało kwaśna, możemy dodać trochę wody z ogórków. Dodajemy poszatkowany koperek i gorącą zupę wlewamy do talerzy.
Dodatkowo możemy podzielić żeberka i dodać je do zupy – danie stanie się jeszcze bardziej pożywne.
Smacznego!