Na dzisiaj proponujemy Wam pyszną zupę z dyni i pora. Para bardzo zdrowa, świetna na nadchodzące, chłodne wieczory.
Składniki:
- dynia – 500 gramów
- pasta curry – 1 łyżeczka
- marchew – 1 sztuka
- mleko kokosowe – 150 mililitrów
- olej – 2 łyżki
- cebula – 1 sztuka
- por – 1 sztuka
- rosół drobiowo-warzywny
- papryczka chili – 1 sztuka
Jak przygotować:
Pora, cebulę i papryczkę posiekaj drobno, włożyć na patelnię i smażyć na oliwie na małym ogniu, pod przykryciem.
Po 10 minutach dodać pokrojoną w dużą kostkę dynię (bez skórki, pestek i farfocli), pokrojoną na plasterki marchew oraz pastę curry. Wszystko wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez kilka minut.
Dodać mleko kokosowe i kostkę drobiową oraz około 250 ml wrzątku – ilość zależy od tego jak gęstą zupę chcesz uzyskać. Gotować jeszcze 10 minut. Podajemy ze świeżą kolendrą.
Życzymy Smacznego!!!