Kawa z rumem i pyszne jabłka w szlafroczkach

ikonkaPorcja dla 1 osoby:
-filiżanka naparu kawy
-kieliszek rumu
-kostka cukru
-bita śmietana, czekolada lub cynamon do dekoracji

Kostkę cukru wrzucić do ogrzanej filiżanki i zalać kieliszkiem rumu. wlać gorącą kawę, zamieszać. Udekorować bitą śmietaną i posypać startą czekoladą lub cynamonem.

Do tej znakomitej kawki możemy podać jabłka w szlafroczkach. Trzeba przygotować: (dla 4 osób)
-4 jabłka
-opakowanie francuskiego mrożonego ciasta
-żółtko, 2 łyżki mleka
-50 g pokrojonych migdałów

Rozmrożone ciasto rozwałkować i wykroić 4 kwadraty i 4 krążki. Na środku każdego kwadratu ułożyć obrane, wydrążone jabłko napełnione migdałami. Złożyć po przekątnej, zlepić rogi i przykryć krążkiem z ciasta. Posmarować żółtkiem zmiksowanym z mlekiem. Piec 10 min w temperaturze 200 stopni, potem zmniejszyć do 180 stopni i piec następne 10 min.
Danie jest łatwe, ekspresowe i z dobrą kawką smakuje świetnie w najbardziej słotny dzień.

Ewa

Leave a Reply