Spotkanie przy stole w czerwcu aż prosi się o pyszne dania z sezonowych warzyw. Polecamy smaczny zarówno na ciepło, jak i na ziemno quiche z cukinią, papryką i ziołami. Sprawdź, jak w szybki sposób przygotować to danie i rozkoszuj się jego smakiem.
Składniki ciasta:
- 250 g mąki,
- 150 g zimnego masła,
- jajko,
- 0,5 łyżeczki soli.
Składniki nadzienia:
- 4 duże jajka,
- 4 czubate łyżki śmietany (12%),
- 4 łyżki serka mascarpone,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- cukinia,
- duża, czerwona cebula,
- papryka żółta,
- papryka czerwona,
- sól,
- pieprz,
- po 2 łyżki posiekanej: natki pietruszki, kolendry i mięty,
- 2 łyżki sera typu feta.
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do miski. Dodaj pokrojone w kosteczkę masło oraz sól. Rozcieraj palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta. Wtedy dodaj jajko i szybko zagnieć. Następnie uformuj kulę i włóż ją do foliowego woreczka. Schłodź przez godzinę w lodówce.
Umyj warzywa i obierz cebulę. Papryki zaś oczyść z nasion. Razem z cukinią pokrój je w kostkę.
Na patelni rozpuść masło klarowane. Wrzuć warzywa. Oprósz je solą i pieprzem. Smaż przez 5-7 minut, mieszając. Pod koniec dodaj też posiekane zioła.
Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy, posmarowanej masłem. Podziurkuj widelcem i przykryj pergaminem, obciążonym ziarnami fasoli. Piecz w 190 stopniach Celsjusza przez około 20 minut. Usuń papier i ostudź ciasto.
Wymieszaj jajka ze szczyptą soli, śmietaną i serkiem mascarpone. Wylej masę na podpieczony spód. Na wierzch ułóż ser typu feta. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut. Gotowe!