Quiche z cukinią, papryką i ziołami

Spotkanie przy stole w czerwcu aż prosi się o pyszne dania z sezonowych warzyw. Polecamy smaczny zarówno na ciepło, jak i na ziemno quiche z cukinią, papryką i ziołami. Sprawdź, jak w szybki sposób przygotować to danie i rozkoszuj się jego smakiem.

Depositphotos 285167340 s 2019

Składniki ciasta:

  • 250 g mąki,
  • 150 g zimnego masła,
  • jajko,
  • 0,5 łyżeczki soli.

Składniki nadzienia:

  • 4 duże jajka,
  • 4 czubate łyżki śmietany (12%),
  • 4 łyżki serka mascarpone,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • cukinia,
  • duża, czerwona cebula,
  • papryka żółta,
  • papryka czerwona,
  • sól,
  • pieprz,
  • po 2 łyżki posiekanej: natki pietruszki, kolendry i mięty,
  • 2 łyżki sera typu feta.

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do miski. Dodaj pokrojone w kosteczkę masło oraz sól. Rozcieraj palcami, aż powstaną drobne okruchy ciasta. Wtedy dodaj jajko i szybko zagnieć. Następnie uformuj kulę i włóż ją do foliowego woreczka. Schłodź przez godzinę w lodówce.

Umyj warzywa i obierz cebulę. Papryki zaś oczyść z nasion. Razem z cukinią pokrój je w kostkę.

Na patelni rozpuść masło klarowane. Wrzuć warzywa. Oprósz je solą i pieprzem. Smaż przez 5-7 minut, mieszając. Pod koniec dodaj też posiekane zioła.

Ciasto rozwałkuj i przełóż do formy, posmarowanej masłem. Podziurkuj widelcem i przykryj pergaminem, obciążonym ziarnami fasoli. Piecz w 190 stopniach Celsjusza przez około 20 minut. Usuń papier i ostudź ciasto.

Wymieszaj jajka ze szczyptą soli, śmietaną i serkiem mascarpone. Wylej masę na podpieczony spód. Na wierzch ułóż ser typu feta. Zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 30 minut. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply