Nasturcja to nie tylko ozdobny kwiat… Jej liście i kwiaty można jeść na surowo. Doskonale ozdobią sałatki i potrawy. Co ciekawe, nasturcja działa silnie odkażająco na układ pokarmowy i oddechowy. Ma zastosowanie wykrztuśne i przeciwzapalne. Przedstawiamy prosty przepis na sałatkę z nasturcji!
Składniki:
- ok. 15 kwiatków nasturcji,
- ok. 40 listków nasturcji,
- 150 g wędzonego łososia,
- 20 truskawek,
- serek chrzanowy,
- garść ziaren sezamu,
- francuski sos do sałatek.
Przygotowanie:
Kwiaty i listki nasturcji połącz z łososiem. Następnie dodaj, pokrojone w ćwiartki, truskawki. Z serka chrzanowego uformuj kuleczki i obtocz je w ziarnach sezamu (uprażonego wcześniej na tzw. suchej patelni). Całość zalej francuskim sosem do sałatek. Na koniec ozdób sałatkę kwiatami nasturcji.
Wskazówka! Sałatkę spożywaj najlepiej zaraz po przygotowaniu.