
Składniki:
– 500 g mąki pszennej
– 250 ml wody
– 20 g drożdży
– ok. 100 ml oliwy z oliwek
– 1 płaska łyżeczka soli
– ¼ łyżeczki cukru
Pozostałe składniki:
– 300 g żółtego sera Gouda MSM Mońki
– 1 pęczek świeżych, zielonych szparagów (ok. 1 kg)
– 2 łyżki masła
– 100g wędzonego, parzonego boczku
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do miski przez sito, dodać sól i wymieszać. Do letniej wody dodać cukier, drożdże i dokładnie wymieszać. Wlać roztwór do mąki i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie, powoli wlewając oliwę, zarobić elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. Ponownie wyrobić i uformować trzy kulki. Pozostawić je do wyrośnięcia. Po podwojeniu ich wielkości, z każdej uformować placek, rozwałkować i położyć na blaszce do pieczenia.
Szparagom odciąć twarde końcówki (ok. 3-4cm) i krótką chwilę poddusić na maśle. Ser zetrzeć na tarce na grubym oczku i posypać nim placki drożdżowe. Na wierzch wyłożyć plasterki boczku i podduszone szparagi. Upiec w temperaturze 300°C na złoty kolor.

Szparagi z serem gouda i boczkiem na cieście drożdżowym
Smacznego!