Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Zupa grzybowa z suszonych grzybów to doskonała propozycja urozmaicenia wigilijnych potraw. Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca, będzie idealną dekoracją świątecznego stołu. Przedstawiamy prosty i szybki przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów. Sprawdź i rozkoszuj się jej smakiem…

Depositphotos 308114446 s 2019

Składniki:

  • 70 g grzybów suszonych (borowików lub podgrzybków);
  • 1,5 l bulionu (warzywnego lub grzybowego);
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 250 ml śmietanki 30%.

Przygotowanie:

Suszone grzyby opłucz pod bieżącą, chłodną wodą i włoż do miski. Zalej je bulionem i odstaw na noc do namoczenia. Następnie do większego garnka wlej oliwę i zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj obraną i startą na tarce marchewkę i podsmaż przez około 2 minuty. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zioła. Mieszaj co chwilę, podsmażając przez minutę. Wlej namoczone grzyby wraz z bulionem. Zagotuj na dużym ogniu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Po zagotowaniu, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut (do miękkości składników). Następnie odstaw z ognia i zmiksuj z dodatkiem oderwanych listków natki pietruszki oraz śmietanki.

Wskazówka! Zupę możesz podawać z grzankami z chleba bądź bułki.

Smacznego!

Leave a Reply