Zupa grzybowa z suszonych grzybów to doskonała propozycja urozmaicenia wigilijnych potraw. Niezwykle aromatyczna i rozgrzewająca, będzie idealną dekoracją świątecznego stołu. Przedstawiamy prosty i szybki przepis na zupę grzybową z suszonych grzybów. Sprawdź i rozkoszuj się jej smakiem…
Składniki:
- 70 g grzybów suszonych (borowików lub podgrzybków);
- 1,5 l bulionu (warzywnego lub grzybowego);
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 2 ziemniaki,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- pęczek natki pietruszki,
- 250 ml śmietanki 30%.
Przygotowanie:
Suszone grzyby opłucz pod bieżącą, chłodną wodą i włoż do miski. Zalej je bulionem i odstaw na noc do namoczenia. Następnie do większego garnka wlej oliwę i zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodaj obraną i startą na tarce marchewkę i podsmaż przez około 2 minuty. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zioła. Mieszaj co chwilę, podsmażając przez minutę. Wlej namoczone grzyby wraz z bulionem. Zagotuj na dużym ogniu. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Po zagotowaniu, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 20 minut (do miękkości składników). Następnie odstaw z ognia i zmiksuj z dodatkiem oderwanych listków natki pietruszki oraz śmietanki.
Wskazówka! Zupę możesz podawać z grzankami z chleba bądź bułki.