Przepis konkursowy :) Kr贸lik w cannelloni

ikonkaKr贸lik w cannelloni

  • mi臋so mielone z kr贸lika – 0,5 kg
  • makaron cannelloni – 250 g (opakowanie)
  • pomidory w puszce – 2 szt.,
  • koncentrat pomidorowy – 3 du偶e 艂y偶ki,
  • ser 偶贸艂ty – odrobink臋 na ka偶d膮 porcj臋 馃檪
  • 1 papryka czerwona
  • 1 艣rednia cukinia
  • 2 du偶e cebule lub 艣rednie (jak kto lubi- a ja lubi臋)
  • przyprawy wedle uznania i upodobania

1. na du偶ej kropli oleju zeszkli膰 1 cebul臋 pokrojon膮 w drobn膮 kostk臋, nast臋pnie doda膰 pomidory z 1 puszki, koncentrat pomidorowy i przyprawy – wszystko dusi膰 kilka minut pod przykryciem, a nast臋pnie zmiksowa膰 na g艂adk膮 mas臋,

2. na niewielkiej ilo艣ci oleju zeszkli膰 kolejn膮 cebul臋, doda膰 mi臋so mielone z kr贸lika i dusi膰 kilkana艣cie minut a偶 mi臋so b臋dzie bia艂e, nast臋pnie doda膰 papryk臋 i wydr膮偶on膮 cukini臋 – pokrojone w drobn膮 kostk臋 i pozosta艂e pomidory z puszki oraz przyprawy wedle uznania i dusi膰 a偶 papryka i cukinia b臋d膮 mi臋kkie,

3. makaron cannelloni zanurzy膰 we wrz膮tku na minut臋, tak aby troch臋 zmi臋k艂 馃檪

4. rurki makaronu, nape艂nione farszem z kr贸lika, uk艂ada膰 w naczyniu 偶aroodpornym na przemian z sosem pomidorowym przygotowanym wcze艣niej, piec w gor膮cym piekarniku kilkana艣cie minut,

5. gotowe danie podawa膰 z odrobin膮 startego 偶贸艂tego sera i ozdobione listkiem bazylii i szklaneczk膮 soku z aronii.

Smacznego!

ewapro84

Leave a Reply