Szarlotka jak dawniej…

Pyszna, pachnąca i prosta w przygotowaniu. Taka właśnie jest szarlotka z kruszonką, która przywodzi na myśl weekendy spędzone u babci i dziadka. Przedstawiamy przepis na szarlotkę. Sprawdź i rozkoszuj się smakiem kruchego ciasta z jabłkowym nadzieniem i kruszonką na wierzchu.

Depositphotos 184877778 s 2019

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 250 g margaryny,
  • 100 g cukru pudru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 jajka,
  • 2 kg jabłek,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • bułka tarta,
  • 4 łyżki cukru.

Przygotowanie:

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj  1 szklankę cukru, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wbij jajka i dodaj pokrojoną margarynę. Zagnieć ciasto. 3/4 ciasta rozłóż na blasze o wymiarach 36×24 cm, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Drugą część ciasta włóż do zamrażalnika.

Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wyciśnij z nadmiaru wody, dodaj cynamon, 4 łyżki cukru i cynamon. Tak przygotowane nadzienie wyłóż na ciasto w blasze. Pozostałą część ciasta, wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Regularnie rozłóż je na wierzchu ciasta.

Szarlotkę wstaw do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 50-55 minut, aż z wierzchu ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do wystygnięcia. Posyp cukrem pudrem.

Smacznego!

Leave a Reply