Pyszna, pachnąca i prosta w przygotowaniu. Taka właśnie jest szarlotka z kruszonką, która przywodzi na myśl weekendy spędzone u babci i dziadka. Przedstawiamy przepis na szarlotkę. Sprawdź i rozkoszuj się smakiem kruchego ciasta z jabłkowym nadzieniem i kruszonką na wierzchu.
Składniki:
- 700 g mąki pszennej,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 250 g margaryny,
- 100 g cukru pudru,
- cukier waniliowy,
- 2 jajka,
- 2 kg jabłek,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- bułka tarta,
- 4 łyżki cukru.
Przygotowanie:
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj 1 szklankę cukru, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Wbij jajka i dodaj pokrojoną margarynę. Zagnieć ciasto. 3/4 ciasta rozłóż na blasze o wymiarach 36×24 cm, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Drugą część ciasta włóż do zamrażalnika.
Jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wyciśnij z nadmiaru wody, dodaj cynamon, 4 łyżki cukru i cynamon. Tak przygotowane nadzienie wyłóż na ciasto w blasze. Pozostałą część ciasta, wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Regularnie rozłóż je na wierzchu ciasta.
Szarlotkę wstaw do nagrzanego piekarnika w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Piecz przez około 50-55 minut, aż z wierzchu ładnie się przyrumieni. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw do wystygnięcia. Posyp cukrem pudrem.