Rolada z malinami to wyjątkowe ciasto z dodatkiem soczystych owoców. Sprawdź, jak je wykonać i ugość nim rodzinę i przyjaciół…
Składniki na ciasto:
- 6 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 3/4 szklanki mąki,
- 3 łyżki kakao,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 250 ml śmietanki (30%),
- 2 łyżki cukru pudru.
Dodatkowo:
- 1,5 szklanki świeżych lub rozmrożonych malin.
Przygotowanie:
Białka oddziel od żółtek. Wsyp dużą szczyptę soli i miksuj przez 5 minut. Następnie w dwóch turach dodaj cukier, za każdym razem miksując, a na koniec dodaj żółtka i znów krótko zmiksuj całość. Mąkę przesiej razem z kakao do miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Wsyp do masy i wymieszaj. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do blachy ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zwiń razem z papierem w roladę. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Dodaj w dwóch turach serek mascarpone i krótko zmiksuj. Ostudzone ciasto rozwiń i usuń papier. Wyłóż na ciasto krem i maliny. Ponownie zwiń w roladę. Schłodź. Gotowe!