Rolada z malinami

Rolada z malinami to wyjątkowe ciasto z dodatkiem soczystych owoców. Sprawdź, jak je wykonać i ugość nim rodzinę i przyjaciół…

Depositphotos 35530171 s 2019

Składniki na ciasto:

  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki,
  • 3 łyżki kakao,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli.

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone,
  • 250 ml śmietanki (30%),
  • 2 łyżki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • 1,5 szklanki świeżych lub rozmrożonych malin.

Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek. Wsyp dużą szczyptę soli i miksuj przez 5 minut. Następnie w dwóch turach dodaj cukier, za każdym razem miksując, a na koniec dodaj żółtka i znów krótko zmiksuj całość. Mąkę przesiej razem z kakao do miski. Dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Wsyp do masy i wymieszaj. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do blachy ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza i piecz przez około 40 minut. Jeszcze ciepłe ciasto zwiń razem z papierem w roladę. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Dodaj w dwóch turach serek mascarpone i krótko zmiksuj. Ostudzone ciasto rozwiń i usuń papier. Wyłóż na ciasto krem i maliny. Ponownie zwiń w roladę. Schłodź. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply