Kremowa zupa z pieczonego kalafiora i ciecierzycy o intensywnym smaku czosnku, tymianku, ostrej papryki i pieprzu… Brzmi smacznie? Z pewnością ta potrawa rozgrzeje Cię w zimowe popołudnie, dodając dużo sił i energii. To idealne danie dla miłośników gęstych zup i ostrych smaków. Należysz do tego grona? Sprawdź więc przepis i rozkoszuj się smakiem!
Składniki:
- bulion warzywny,
- 1 kg kalafiora,
- 400 g ciecierzycy z puszki,
- 3 ząbki czosnku,
- 0,5 łyżeczki tymianku,
- 0,5 łyżeczki czerwonej, ostrej papryki,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 duży ziemniak,
- sól, pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Obierz kalafiora z liści i wytnij z niego głąb. Pokrój na drobne kawałki. Odsączoną i przepłukaną ciecierzycę, zmieszaj z kawałkami kalafiora, doprawiając tymiankiem, czosnkiem, czerwoną papryką, solą i pieprzem do smaku. Rozłóż całość na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Włóż blachę do piekarnika, wcześniej skrapiając ją oliwą. Piecz przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do garnka, zalej bulionem warzywnym i zagotuj. Poczekaj aż ziemniak zmięknie. Dodaj połowę pieczonego kalafiora i ciecierzycy. Gotuj przez około 2 minuty. Następnie zblenduj zupę na gładki krem. Przelej zupę do talerzy i podawaj z pozostałą pieczoną ciecierzycą i kalafiorem. Dopraw ostrą papryką.