Kruche rogaliki z dżemem…

Lekko słodkie, z delikatną nutą kwaskowego dżemu… Takie rogaliki smakują najlepiej! Podpowiadamy prosty i szybki przepis na kruche rogaliki z dżemem.

Depositphotos 97132454 s 2019

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 200 g zimnego masła (pokrojonego na małe kawałki),
  • 2 żółtka,
  • 1/4 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • szczypta soli,
  • słoik dżemu,
  • cukier puder (do oprószenia rogalików).

Przygotowanie:

Mąkę przesiej do większej miski, dodaj masło, żółtka, cukier puder, śmietanę i sól. Zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki. Po godzinie wyciągnij ciasto i podziel je na 3 części. Każdą część rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość 2 milimetrów. Używając talerza, wytnij z ciasta 8 kół. Każde koło posmaruj dżemem i zwiń ciasto od szerszej do węższej strony. Ułóż rogaliki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po upieczeniu, pozostaw rogaliki do ostygnięcia. Następnie posyp je cukrem pudrem.

Smacznego!

Leave a Reply