Lekko słodkie, z delikatną nutą kwaskowego dżemu… Takie rogaliki smakują najlepiej! Podpowiadamy prosty i szybki przepis na kruche rogaliki z dżemem.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 200 g zimnego masła (pokrojonego na małe kawałki),
- 2 żółtka,
- 1/4 szklanki cukru pudru,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- szczypta soli,
- słoik dżemu,
- cukier puder (do oprószenia rogalików).
Przygotowanie:
Mąkę przesiej do większej miski, dodaj masło, żółtka, cukier puder, śmietanę i sól. Zagnieć ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki. Po godzinie wyciągnij ciasto i podziel je na 3 części. Każdą część rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość 2 milimetrów. Używając talerza, wytnij z ciasta 8 kół. Każde koło posmaruj dżemem i zwiń ciasto od szerszej do węższej strony. Ułóż rogaliki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy rogalik posmaruj rozkłóconym jajkiem. Piecz przez około 20-25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po upieczeniu, pozostaw rogaliki do ostygnięcia. Następnie posyp je cukrem pudrem.