Zupa dyniowa z pomarańczą

Przedstawiamy przepis na pyszną zupę dyniową z pomarańczą! W sezonie jesienno-zimowym warto ją jeść – zwłaszcza po powrocie z jesiennego spaceru. Jest niezwykle odżywcza i z pewnością Cię rozgrzeje. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się!

obraz123345

Składniki:

  • 80 dag miąższu z dyni,
  • cebula,
  • duża pomarańcza,
  • puszka mleczka kokosowego,
  • duża marchewka,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszony tymianek,
  • 5 łyżek oliwy.

Przygotowanie:

Dynię, cebulę i marchew pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Wrzuć marchewkę i dynię, smaż przez 5 minut, mieszając. Następnie wlej mleczko kokosowe i tyle wrzątku, aby warzywa lekko wystawały nad powierzchnię płynu.

Gotuj pod uchyloną pokrywką do miękkości. Dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Zmiksuj.

Ze sparzonej pomarańczy, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do zupy i wymieszaj.

Udekoruj zupę kleksem gęstej śmietany lub mleczka kokosowego. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply