Przedstawiamy przepis na pyszną zupę dyniową z pomarańczą! W sezonie jesienno-zimowym warto ją jeść – zwłaszcza po powrocie z jesiennego spaceru. Jest niezwykle odżywcza i z pewnością Cię rozgrzeje. Sprawdź nasz przepis i zainspiruj się!
Składniki:
- 80 dag miąższu z dyni,
- cebula,
- duża pomarańcza,
- puszka mleczka kokosowego,
- duża marchewka,
- sól,
- pieprz,
- suszony tymianek,
- 5 łyżek oliwy.
Przygotowanie:
Dynię, cebulę i marchew pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Wrzuć marchewkę i dynię, smaż przez 5 minut, mieszając. Następnie wlej mleczko kokosowe i tyle wrzątku, aby warzywa lekko wystawały nad powierzchnię płynu.
Gotuj pod uchyloną pokrywką do miękkości. Dopraw solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Zmiksuj.
Ze sparzonej pomarańczy, otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj do zupy i wymieszaj.
Udekoruj zupę kleksem gęstej śmietany lub mleczka kokosowego. Gotowe!