Sadzimy rzeżuchę na święta

Rzeżucha to najprostsza i jednak z najładniejszych dekoracji świątecznego stołu. Ale warto wiedzieć, że jest ona źródłem witam, minerałów i jest doskonałym dodatkiem do potraw, nie tylko wielkanocnych.

Aby wyhodować rzeżuchę w domu, będziemy potrzebować:

  • pojemnik – może być dekoracyjna salaterka, którą ustawimy na stole lub nawet skorupki jajek
  • ligninę lub watę
  • opakowanie rzeżuchy (jedna torebeczka z nasionami to koszt ok. 2 zł)

Naczynie wykładamy watą lub ligninę i dokładnie zwilżamy ją wodą. Następnie rozsypujemy nasiona rzeżuchy równomiernie, nie zostawiając pustych miejsc. Ustawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu. Przez cały okres wzrostu rzeżuchy codziennie ją podlewamy.

Po 10 dniach rzeżucha pięknie wyrośnie, ale już po 2 pierwszych dniach zauważymy  niewielkie kiełki.

rzezucha1

Leave a Reply