Rzeżucha to najprostsza i jednak z najładniejszych dekoracji świątecznego stołu. Ale warto wiedzieć, że jest ona źródłem witam, minerałów i jest doskonałym dodatkiem do potraw, nie tylko wielkanocnych.
Aby wyhodować rzeżuchę w domu, będziemy potrzebować:
- pojemnik – może być dekoracyjna salaterka, którą ustawimy na stole lub nawet skorupki jajek
- ligninę lub watę
- opakowanie rzeżuchy (jedna torebeczka z nasionami to koszt ok. 2 zł)
Naczynie wykładamy watą lub ligninę i dokładnie zwilżamy ją wodą. Następnie rozsypujemy nasiona rzeżuchy równomiernie, nie zostawiając pustych miejsc. Ustawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu. Przez cały okres wzrostu rzeżuchy codziennie ją podlewamy.
Po 10 dniach rzeżucha pięknie wyrośnie, ale już po 2 pierwszych dniach zauważymy niewielkie kiełki.