Bakłażany w jogurtowym sosie

Nie masz pomysłu na przekąskę z grilla? Przestawiamy prosty przepis na bakłażany w jogurtowym sosie. Sprawdź i zainspiruj się!

obraz23456

Składniki:

  • 3 bakłażany,
  • duży granat,
  • 250 ml gęstego jogurtu naturalnego,
  • 200 ml zsiadłego mleka,
  • 1/4 szklanki oliwy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szczypta pieprzu ziołowego,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • sól,
  • listki mięty,
  • olej.

Przygotowanie:

Bakłażany umyj i przekrój na pół. Oprósz solą i odstaw na 15 minut. Zetrzyj papierowym ręcznikiem sól i posmaruj bakłażany oliwą oraz oprósz mieloną papryką. Wymieszaj jogurt z zsiadłym mlekiem, szczyptą soli i szczyptą pieprzu ziołowego. Dodaj drobno posiekany czosnek. Granat pokrój na cząstki. Przełóż pestki do miseczki. Listki mięty umyj i osusz. Przed rozgrzaniem natłuść ruszt odrobiną oleju. Na rozgrzany grill połóż połówki bakłażana. Grilluj przez 5-7 minut z obu stron. Na talerze wylej sos jogurtowy. Dodaj bakłażana, pestki granatu i miętę. Skrop wszystko oliwą. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply