Nie masz pomysłu na przekąskę z grilla? Przestawiamy prosty przepis na bakłażany w jogurtowym sosie. Sprawdź i zainspiruj się!
Składniki:
- 3 bakłażany,
- duży granat,
- 250 ml gęstego jogurtu naturalnego,
- 200 ml zsiadłego mleka,
- 1/4 szklanki oliwy,
- 2 ząbki czosnku,
- szczypta pieprzu ziołowego,
- szczypta słodkiej papryki,
- sól,
- listki mięty,
- olej.
Przygotowanie:
Bakłażany umyj i przekrój na pół. Oprósz solą i odstaw na 15 minut. Zetrzyj papierowym ręcznikiem sól i posmaruj bakłażany oliwą oraz oprósz mieloną papryką. Wymieszaj jogurt z zsiadłym mlekiem, szczyptą soli i szczyptą pieprzu ziołowego. Dodaj drobno posiekany czosnek. Granat pokrój na cząstki. Przełóż pestki do miseczki. Listki mięty umyj i osusz. Przed rozgrzaniem natłuść ruszt odrobiną oleju. Na rozgrzany grill połóż połówki bakłażana. Grilluj przez 5-7 minut z obu stron. Na talerze wylej sos jogurtowy. Dodaj bakłażana, pestki granatu i miętę. Skrop wszystko oliwą. Gotowe!