Makaron ze szpinakiem, jarmużem i pomidorkami koktajlowymi

Produkty pochodzenia organicznego podbijają nasze serca i kuchnie. Nieprzetworzone, wolne od szkodliwych substancji  i ulepszaczy smaku, mają znakomity wpływ na zdrowie i samopoczucie miłośników ekologicznej żywności. Warto sięgać po nie jak najczęściej i wykorzystywać do przyrządzania lekkich, zdrowych dań. Makaron w wersji organicznej? Brzmi smakowicie.

Składniki (na 4 porcje):

Międzybrodzki Makaron świderek – 250 g
świeży pocięty jarmuż – 2 szklanki
świeży, młody szpinak – 4 garście
czosnek – 1 ząbek
pomidorki koktajlowe – 100 g
oliwa – 2 łyżki
sól, pieprz
oregano
bazylia

Wykonanie

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie hartujemy w zimnej i odcedzamy.
2. Jarmuż przelewamy wrzątkiem na sicie.
3. W rondlu rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy czosnek i jarmuż. Smażymy przez ok. 5 min – aż jarmuż zmięknie.
4. Do podsmażonego jarmużu dodajemy młody szpinak, szczyptę suszonego oregano i bazylii.
5. Ugotowany makaron dodajemy do tak przygotowanego sosu, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podgrzewamy przez 2 minuty.
6. Całość wykładamy na talerz i dekorujemy pokrojonymi pomidorkami i listkami bazylii.

Makaron ze szpinakiem jarmużem i pomidorkami koktajlowymiSmacznego!

Leave a Reply