
Sycylijskacaponata z kwiatami cukinii faszerowanymi homarem
Składniki dla 4 osób:
- 4 kwiaty cukinii
- 200g mięsa z homara
- kwiat soli morskiej
- 4 listki bazylii
Składniki na caponatę (sycylijska sałatka warzywna):
- 1 cebula
- 1 cukinia
- 200 g bakłażanu
- 1 papryka czerwona słodka
- 1 dojrzały pomidor
- 1 ząbek czosnku
- 1 wyfiletowane anchois
- 20 g ostrego sosu korzennego typu „chutney”
- pieprz z Espelette (chili)
- 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Zacznij od przygotowania caponaty. Aby to zrobić umyj i przygotuj warzywa. Pokrój je na równe kostki. Podsmaż oddzielnie warzywa na oliwie z oliwek. Dopraw warzywa do smaku. Przełóż wszystkie warzywa do miski. Dodaj sos „chutney”, rozdrobnione anchois i chili. Ostudź caponatę.
Usuń słupki z kwiatów cukinii. Nadziej kwiaty cukinii mięsem z homara. Przełóż kwiaty cukinii z homarem na blachę do pieczenia. Piecz kwiaty cukinii przez 20 minut w temperaturze 100°C.
Użyj okrągłej formy do pieczenia, aby ułożyć caponatę na talerzu. Na wierzchu caponaty ułóż upieczone faszerowane kwiaty cukinii. Całość przełóż na talerz. Brzegi talerza udekoruj odrobiną sosu pesto.
Podaj natychmiast po przygotowaniu.
Zwycięskie potrawy konkursu Le Menu de Cannes zorganizowanego przez Electrolux. W rywalizacji wzięły udział drużyny z Rosji i Francji. Każda z nich była złożona z szefa kuchni, stylisty i projektanta, a ich zadaniem było zaproponowanie menu na lunch dla jury festiwalu, któremu w tym roku przewodniczył Robert de Niro. Wygrała drużyna „Le Cook and Roll” z Francji, a ich obiad zdobył najwyższe uznanie w oczach jury. Wszyscy, którzy będą chcieli powtórzyć sukces kulinarny „Le Cook and Roll” będą mogli to uczynić, korzystając z niniejszych przepisów prezentujących sposób przygotowania zwycięskich dań. Chcielibyśmy by, każdy miał możliwość zaproszenia swoich gości na lunch „prosto z Cannes” i zabłyśnięcia smakiem oryginalnych potraw.