Dzisiaj proponujemy danie dla wielbicieli szparagów. Proponujemy owinąć szparagi bekonem. Połączenie tych składników komponuje przepyszny duet. Polecamy!
Składniki:
- pęczek zielonych szparagów
- długie, cienkie plastry wędzonego boczku
- cytryna
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- kilka gałązek rozmarynu
Jak przygotować:
Myjemy szparagi i odcinamy twarde końce. Wiążemy w pęczki i gotujemy na dużym ogniu w osolonej wodzie (gotujemy ok. 5 min, czubki powinny wystawać z wody). Odsączamy je i studzimy. Zawijamy szparagi, po kilka sztuk, w bekon wraz z gałązką rozmarynu. Kładziemy szparagi na rozpalonym ruszcie i pieczemy przez pięć minut, do momentu, w którym bekon się zarumieni.
Danie podajemy skropione cytryną z bagietką posmarowaną masłem czosnkowym.
Życzymy Smacznego!