Szparagi w bekonie

Dzisiaj proponujemy danie dla wielbicieli szparagów. Proponujemy owinąć szparagi bekonem. Połączenie tych składników komponuje przepyszny duet. Polecamy!

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • długie, cienkie plastry wędzonego boczku
  • cytryna
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek rozmarynu

 

Szparagi w bekonie

Szparagi w bekonie

Jak przygotować:

Myjemy szparagi i odcinamy twarde końce. Wiążemy w pęczki i gotujemy na dużym ogniu w osolonej wodzie (gotujemy ok. 5 min, czubki powinny wystawać z wody). Odsączamy je i studzimy. Zawijamy szparagi, po kilka sztuk, w bekon wraz z gałązką rozmarynu. Kładziemy szparagi na rozpalonym ruszcie i pieczemy przez pięć minut, do momentu, w którym bekon się zarumieni.

Danie podajemy skropione cytryną z bagietką posmarowaną masłem czosnkowym.

Życzymy Smacznego!

Leave a Reply