
Pokazujemy jak krok po kroku przygotować tę smakowitą przekąskę. Będzie szybko, prosto, smacznie i bardzo francusko!

Paluchy z serem w cieście francuskim, fot. MSM Mońk
Składniki:
– 1 rolka gotowego ciasta francuskie
– 1 jajko
– 100 g sera żółtego Gouda MSM Mońki
– 1 łyżeczka czarnego sezamu
– papryka słodka w proszku
Sposób przygotowania:
KROK 1:
Arkusz ciasta rozwinąć i podzielić na dwie równe połowy. Jedną część posmarować roztrzepanym jajkiem. Żółty ser zetrzeć na grubym oczku.

Krok 1, fot. MSM Mońk
KROK 2:
Posmarowaną jajkiem część ciasta posypać startym serem. Ser lekko przycisnąć do ciasta tak, aby się przykleił, a następnie przykryć całość drugą połową ciasta i też lekko przycisnąć.

Krok 2, fot. MSM Mońk
KROK 3:
Tak przygotowane ciasto pokroić w paski o szerokości 2 cm. Każdy pasek chwycić za oba końce i skręcić w przeciwnych kierunkach, aby powstały „sprężynki”. Tak przygotowane paluchy ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując 2-3 cm odstępy. Każdy koniec palucha przycisnąć do blaszki, żeby pozostały na swoim miejscu podczas pieczenia. Całość posypać sezamem i papryką. Następnie piec w piekarniku w temp. 200°C przez około 15 minut. Upieczone paluchy powinny być złociste i chrupiące. Można podawać je zarówno na ciepło jak i na zimno.

Krok 3, fot. MSM Mońk
Smacznego!