Nie masz pomysłu na deser? Przedstawiamy przepis na pyszną czekoladową tartę na zimno z truskawkami i z pistacjami. Sprawdź, jak w szybki sposób przygotować ten letni deser i rozkoszuj się jego smakiem!
Składniki:
- 180 g czekoladowych ciastek typu Oreo,
- 70 g gorzkiej czekolady,
- 30 g masła (+ łyżeczka masła do posmarowania formy).
Składniki do kremu:
- 1/4 szklanki kakao,
- 1/4 szklanki cukru,
- 200 ml śmietanki (30%),
- 100 g masła,
- 200 g gorzkiej czekolady.
Dodatkowo:
- 500 g truskawek,
- 4 łyżki posiekanych pistacji.
Przygotowanie:
Posmaruj formę łyżeczką masła. Ciastka zmiksuj razem z roztopioną czekoladą i masłem. Powstałą masą wyłóż spód i boki formy. Uklep i mocno dociśnij.
W rondelku wymieszaj: kakao, cukier i 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewaj śmietankę i mieszaj, aż powstanie masa. Dodaj pokrojone masło i mieszając, zagotuj. Przelej do miski i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj, aż ta się rozpuści.
Masę czekoladową wylej na spód. Ułóż na wierzchu oczyszczone i pokrojone truskawki. Posyp pistacjami i wstaw do lodówki. Gotowe!