Czekoladowa tarta na zimno z truskawkami i z pistacjami

Nie masz pomysłu na deser? Przedstawiamy przepis na pyszną czekoladową tartę na zimno z truskawkami i z pistacjami. Sprawdź, jak w szybki sposób przygotować ten letni deser i rozkoszuj się jego smakiem!

Depositphotos 458901142 s 2019

Składniki:

  • 180 g czekoladowych ciastek typu Oreo,
  • 70 g gorzkiej czekolady,
  • 30 g masła (+ łyżeczka masła do posmarowania formy).

Składniki do kremu:

  • 1/4 szklanki kakao,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 200 ml śmietanki (30%),
  • 100 g masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady.

Dodatkowo:

  • 500 g truskawek,
  • 4 łyżki posiekanych pistacji.

Przygotowanie:

Posmaruj formę łyżeczką masła. Ciastka zmiksuj razem z roztopioną czekoladą i masłem. Powstałą masą wyłóż spód i boki formy. Uklep i mocno dociśnij.

W rondelku wymieszaj: kakao, cukier i 1/4 szklanki wody. Stopniowo wlewaj śmietankę i mieszaj, aż powstanie masa. Dodaj pokrojone masło i mieszając, zagotuj. Przelej do miski i dodaj połamaną czekoladę. Mieszaj, aż ta się rozpuści.

Masę czekoladową wylej na spód. Ułóż na wierzchu oczyszczone i pokrojone truskawki. Posyp pistacjami i wstaw do lodówki. Gotowe!

Smacznego!

Leave a Reply