3 pomysły na dania z grillowanym serem

Słońce za oknem zachęca nas do opuszczenia kuchni i przyrządzania posiłków na świeżym powietrzu. Na rusztach najczęściej goszczą kiełbaski i marynowane mięsa. Co jednak, jeśli nie jemy mięsa lub zwyczajnie chcemy urozmaicić nasz jadłospis? Idealną przekąską jest żółty ser, który można grillować na wiele sposobów. Podpowiadamy jak go przyrządzić, aby oczarować zmysły smaku wszystkich gości na naszym grillu. Polecamy trzy przepisy na smakowite dania z rusztu.

ODPOWIEDNI SER

Najlepszymi gatunkami do grillowania są pełnotłuste, twarde sery holenderskie. Sposobów na przyrządzenie smacznego sera jest kilka. – Najlepiej pokroić go w dość grube plastry, a następnie owinąć w folię aluminiową – unikniemy tym samym kapania stopionego sera na węgle, a całość równomiernie się przypiecze. Zwolennicy kulinarnych eksperymentów mogą obłożyć ser plasterkami boczku lub włożyć go w tortillę czy pieczywo. Ser grillujemy do momentu aż się zarumieni i pojawi się na nim chrupiąca skorupka – mówi Ewa Polińska z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach.

PODANO TO STOŁU

Grillowany ser możemy podawać jako samodzielne danie, ale równie dobrze będzie świetnym dodatkiem do rozmaitych mięs i warzyw. Doskonale smakuje w kompozycji z soczystymi pomidorami, w towarzystwie aromatycznej mieszanki ziół, doprawiony czosnkiem. – Grillowany ser najlepiej podawać, kiedy jest jeszcze gorący – ma wtedy najlepszy smak i aromat. ­Tak przyrządzony idealnie nadaje się także do sałatek – stają się dużo bardziej treściwe i sycące – mówi Ewa Polińska.

3 pomysły na dania z grillowanym serem:

Grillowane ziemniaczki w mundurkach faszerowane żółtym serem Gouda MSM Mońki i szynką

Składniki:
4 duże ziemniaki
300 g szynki gotowanej
200 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku
1 duża cebula
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy (nie obieramy), osuszamy i smarujemy oliwą, nacieramy solą i pieprzem. Następnie zawijamy w folię aluminiową i grillujemy na rozgrzanym ruszcie ok. 40 minut. Miękkość sprawdzamy długą wykałaczką. W tym czasie przygotowujemy farsz z pokrojonego w kostkę sera żółtego, gotowanej szynki i cebuli. Do smaku dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy ziemniaki już się upieką wyjmujemy je z folii i przekrajamy na pół. Wydrążamy miąższ, ale tak, aby ścianka miała ok. 1 cm grubości. Miąższ mieszamy z przygotowanym farszem, a następnie napełniamy nim ziemniaki. Całość posypujemy startym serem żółtym. Układamy ziemniaki na aluminiowej tacce i ponownie podpiekamy aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z grilla możemy ozdobić je pokrojoną w paseczki czerwoną papryką.

grillowane ziemniaki

fot. Fotolia

Grillowana papryka nadziewana kuskusem, pieczarkami i żółtym serem Podlaskim MSM Mońki

Składniki:
3 duże papryki: czerwona, żółta, zielona
6 łyżek kuskusu
250 ml bulionu warzywnego
100 g małych pieczarek
150 g sera żółtego Podlaskiego MSM Mońki
1 czerwona cebula
1 czerwona papryczka chilli
oliwa z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
natka pietruszki
sól
pieprz
Wykonanie:
Papryki myjemy, przekrajamy wzdłuż i usuwamy gniazda nasienne. Kuskus zalewany zagotowanym bulionem, mieszamy, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na ok. 10 minut. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, następnie podsmażamy na oliwie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, a ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Z papryczki chilli usuwamy nasiona i drobno siekamy. Natkę pietruszki myjemy i również drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy z napęczniałym kuskusem, dodajemy sok z cytryny i 2 łyżki oliwy z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki. Rozgrzewamy grill i układamy papryki na folii aluminiowej lub tacce. Grillujemy ok. 30 minut.

grillowana papryka

fot. Fotolia

Grillowana cukinia z czosnkiem i serem żółtym Gouda MSM Mońki

Składniki:
2 większe cukinie
150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
100 g boczku wędzonego
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Oliwę mieszamy z solą i pieprzem. Cukinie kroimy w grubsze plastry, smarujemy oliwą i grillujemy z obu stron na tacce aluminiowej. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, a boczek w drobną kostkę i podsmażamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie zdejmujemy z rusztu upieczone już plastry cukinii, układamy na nich plasterki czosnku, boczek i posypujemy startym serem żółtym. Całość kładziemy ponownie na tacce aluminiowej i grillujemy aż ser się rozpuści. Po zdjęciu z rusztu posypujemy posiekaną natka pietruszki.

grillowana cukinia

fot. Fotolia

Leave a Reply