Zastanawiasz się, jak prawidłowo przechowywać warzywa, aby dłużej cieszyć się ich świeżością, smakiem i wartościami odżywczymi? Oto nasze wskazówki! Sprawdź i zainspiruj się!
Nie przechowujmy warzyw wraz z owocami
… to bardzo ważne, bowiem owoce wydzielają roślinny hormon – etylen, który przyspiesza dojrzewanie i gnicie warzyw.
Które warzywa należy przechowywać w lodówce?
Aby zachować dłuższą świeżość niektórych warzyw, należy je przechowywać w lodówce. Ale nie wszystkie! Pamiętaj, aby warzywa, przechowywane w lodówce, umieścić na dolnej półce, ponieważ panuje tam odpowiedni poziom wilgotności.
Oto warzywa, które należy przechowywać w lodówce:
- papryka,
- białe szparagi (zawiń je w wilgotną ściereczkę),
- natka pietruszki (trzymaj ją w naczyniu, wypełnionym wodą),
- sałata (umyj ją, osusz z nadmiaru wody i przechowuj w foliowej torebce),
- szpinak,
- brokuły (owiń je papierowym ręcznikiem),
- seler.
Które warzywa nie lubią zimna?
Niektóre warzywa nie lubią zimna. Warto więc przechowywać je w spiżarni, w której jest sucho i ciemno. Warzywa, których nie powinno przechowywać się w lodówce to:
- cebula,
- czosnek,
- ogórki,
- ziemniaki.