Jak przechowywać warzywa, aby były dłużej świeże?

Zastanawiasz się, jak prawidłowo przechowywać warzywa, aby dłużej cieszyć się ich świeżością, smakiem i wartościami odżywczymi? Oto nasze wskazówki! Sprawdź i zainspiruj się!

jpg

Nie przechowujmy warzyw wraz z owocami

… to bardzo ważne, bowiem owoce wydzielają roślinny hormon – etylen, który przyspiesza dojrzewanie i gnicie warzyw.

Które warzywa należy przechowywać w lodówce?

Aby zachować dłuższą świeżość niektórych warzyw, należy je przechowywać w lodówce. Ale nie wszystkie! Pamiętaj, aby warzywa, przechowywane w lodówce, umieścić na dolnej półce, ponieważ panuje tam odpowiedni poziom wilgotności.

Oto warzywa, które należy przechowywać w lodówce:

  • papryka,
  • białe szparagi (zawiń je w wilgotną ściereczkę),
  • natka pietruszki (trzymaj ją w naczyniu, wypełnionym wodą),
  • sałata (umyj ją, osusz z nadmiaru wody i przechowuj w foliowej torebce),
  • szpinak,
  • brokuły (owiń je papierowym ręcznikiem),
  • seler.

Które warzywa nie lubią zimna?

Niektóre warzywa nie lubią zimna. Warto więc przechowywać je w spiżarni, w której jest sucho i ciemno. Warzywa, których nie powinno przechowywać się w lodówce to:

  • cebula,
  • czosnek,
  • ogórki,
  • ziemniaki.

istock 1179964582 1140x612

Leave a Reply