Jak głosi staropolski obyczaj, karnawał to czas smażenia faworków i pączków. Przedstawiamy więc prosty przepis na kruche i delikatne faworki. Sprawdź i zainspiruj się…
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 żółtka,
- 1 łyżka spirytusu lub octu (6%),
- 0,5 łyżeczki cukru,
- 0,5 łyżeczki soli,
- około 5 łyżek gęstej i kwaśnej śmietany,
- olej lub smalec do smażenia,
- cukier do posypania faworków.
Przygotowanie:
Wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Następnie dodaj żółtka, spirytus (lub ocet) i śmietanę. Zagnieć na jednolitą masę. Przełóż ciasto na blat. Uderzaj w ciasto drewnianym wałkiem, rozpłaszczając je, po czym ponownie zwiń ciasto i znów je zbij. Dzięki temu ciasto będzie jednolite i elastyczne, a po usmażeniu kruche. Następnie podziel ciasto na cztery części. Po kolei rozwałkuj ciasto na jak najcieńsze placki (im cieńsze, tym lepsze). Pozostałe części ciasta przykryj ściereczką, aby nie wyschły. Rozwałkowane ciasto, pokrój na paski o szerokości około 3-4 cm (ścięte na końcach prostokąty). W środku każdego paska zrób nacięcie, przez które przełożysz jeden koniec ciasta. Złap za końce i delikatnie potrząśnij, aby faworek miał ładny kształt. Odłóż na bok i trzymaj pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków. Rozgrzać olej do 180 stopni Celsjusza w szerokim garnku i włóż do niego po kilka faworków jednocześnie (szybko urosną i pokryją się pęcherzykami powietrza). Smaż na złoty kolor przez około 30 do 60 sekund z każdej strony. Usmażone faworki, układaj na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu, posyp je cukrem pudrem.
Wskazówka: Faworki możesz podawać z konfiturą.