Wiosenne sałatki. Spróbuj i zainspiruj się!

Wiosna na dobre zagościła za oknem. Powoli więc zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa i owoce. A to właśnie najlepsze składniki wiosennych sałatek. Bogate w cenne witaminy, dodatkowo są lekkie. W sam raz, aby zrzucić zbędne kilogramy, które zostały nam po zimie. Wypróbuj nasze przepisy na wiosenne sałatki i rozkoszuj się smakiem wiosny!

Sałata rzymska z jajkiem

Składniki:

  • główka sałaty rzymskiej,

  • dwa jajka,

  • kawałek białego sera,

  • sześć pomidorków koktajlowych,

  • oliwa z oliwek,

  • sok z cytryny,

  • sól,

  • pieprz.

Oderwij liście sałaty rzymskiej i obmyj je pod bieżącą wodą. Wysusz w suszarce do warzyw. Obierz i pokrój jajka w kostkę. Następnie pokrój pomidorki koktajlowe na pół i pokrusz biały ser. Przygotuj dressing na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotowe! ;-).

Depositphotos 13333752 xl 2015

Wiosenna sałatka

Składniki:

  • opakowanie mieszanki sałat,

  • pęczek rzodkiewki,

  • pół długiego, świeżego ogórka,

  • opakowanie kiełków,

  • 25 dag sera białego,

  • pęczek cebulki „dymki”,

  • łyżka octu winnego,

  • trzy łyżki oliwy,

  • ząbek czosnku,

  • łyżeczka musztardy,

  • sól,

  • pieprz.

Sałatę pomieszaj z pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami, ogórkiem, cebulką „dymką” i kiełkami. Całość posyp białym serem. Przygotuj dressing. Nie zapomnij o rozgnieceniu czosnku! Całość sałatki polej sosem. Dopraw do smaku. Smacznego!

Radish Salad 8

Leave a Reply