Wiosna na dobre zagościła za oknem. Powoli więc zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa i owoce. A to właśnie najlepsze składniki wiosennych sałatek. Bogate w cenne witaminy, dodatkowo są lekkie. W sam raz, aby zrzucić zbędne kilogramy, które zostały nam po zimie. Wypróbuj nasze przepisy na wiosenne sałatki i rozkoszuj się smakiem wiosny!
Sałata rzymska z jajkiem
Składniki:
-
główka sałaty rzymskiej,
-
dwa jajka,
-
kawałek białego sera,
-
sześć pomidorków koktajlowych,
-
oliwa z oliwek,
-
sok z cytryny,
-
sól,
-
pieprz.
Oderwij liście sałaty rzymskiej i obmyj je pod bieżącą wodą. Wysusz w suszarce do warzyw. Obierz i pokrój jajka w kostkę. Następnie pokrój pomidorki koktajlowe na pół i pokrusz biały ser. Przygotuj dressing na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny, soli i pieprzu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotowe! ;-).
Wiosenna sałatka
Składniki:
-
opakowanie mieszanki sałat,
-
pęczek rzodkiewki,
-
pół długiego, świeżego ogórka,
-
opakowanie kiełków,
-
25 dag sera białego,
-
pęczek cebulki „dymki”,
-
łyżka octu winnego,
-
trzy łyżki oliwy,
-
ząbek czosnku,
-
łyżeczka musztardy,
-
sól,
-
pieprz.
Sałatę pomieszaj z pokrojonymi w plasterki rzodkiewkami, ogórkiem, cebulką „dymką” i kiełkami. Całość posyp białym serem. Przygotuj dressing. Nie zapomnij o rozgnieceniu czosnku! Całość sałatki polej sosem. Dopraw do smaku. Smacznego!