Dziś polecamy przepis na nasze polskie, tradycyjne ruskie pierogi z cebulką. Smacznego!
Składniki:
Ciasto:
- 400g mąki,
- 2 żółtka,
- 3/4 szklanki letniej wody,
Nadzienie:
- 750 g ziemniaków,
- 250 g twarogu,
- 2 cebule,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżka oleju,
- sól, pieprz,
Jak przygotować:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Łączymy zmielony twaróg z przetartymi ziemniakami i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto zagniatamy z mąki, wody i odrobiny soli, wyrabiamy je przez pięć minut. Następnie wałkujemy cienko i wycinamy koła szklanką. Na każdy kawałek nakładamy łyżeczkę farszu i dokładnie sklejamy końce. Pierogi gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku z odrobiną oleju bądź oliwy, do momentu wypłynięcia. Podajemy z przysmażoną cebulką.
Życzymy smacznego!