Sałatka z bakłażanem i kuskusem

Zdrowy, szybki i pyszny pomysł na letni obiad bez mięsa. Można jeść na ciepło, smakuje też jako zimna przekąska.

Składniki:

– 100 g kaszy kuskus
– 1 bakłażan
– 3 marchewki
– 1 czerwona papryka
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– natka pietruszki
– sól, pieprz do smaku
– szklanka wrzącego bulionu bądź wody

Wykonanie:

Cebulę kroimy w kostkę i blanszujemy w garnku z wodą na dnie. Dodajemy pokrojoną w paseczki marchewkę (najlepiej wykroić je obieraczką), dodajemy pokrojoną w paski paprykę i krótko dusimy (tak by warzywa były chrupiące), na koniec dodajemy pokrojonego w cząstki bakłażana. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy i pieprzymy do smaku.

W czasie duszenia warzyw, do miski wsypujemy kuskus i zalewy go wrzącym bulionem bądź wodą tak, by płyn wystawał ok. 0,5 cm nad kaszę. Po kilku (5-10 min) rozdrabniamy kuskus widelcem, dodajemy warzywa i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy i gotowe!

salatka z kuskusem i warzywami

Sałatka z bakłażanem i kuskusem

Smacznego!

Leave a Reply