Domowa chałka urzeka smakiem, zapachem i wyglądem. Kojarzy się ze słodkimi śniadaniami… W towarzystwie świeżo zaparzonej kawy smakuje najlepiej! Przedstawiamy szybki i prosty sposób na domową chałkę…
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 3 jajka,
- 2 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 2 łyżki śmietany,
- 5 dag drożdży,
- 2 łyżki roztopionego masła,
- 1 szklanka ciepłej wody.
Przygotowanie:
Do miseczki wsyp cukier, dodaj drożdże, zalej niewielką ilością ciepłej wody i wymieszaj. Do osobnej miski wsyp mąkę, dodaj 2 jajka, szczyptę soli, 2 łyżki śmietany, rozpuszczone drożdże i resztę wody. Wymieszaj wszystkie składniki. Pod koniec wyrabiania ciasta, wlej rozpuszczone masło i dalej mieszaj. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 40 minut. Stolnicę posyp mąką, wyłóż na nią ciasto, dodaj trochę mąki i delikatnie wyrabiaj. Oprósz dłonie mąką i podziel ciasto na trzy części. Z każdej części uformuj wałek. Następnie z jednej strony sklej końce wałków i upleć warkocz. Z drugiej strony również połącz ciasto. Chałkę przełóż na blaszkę, pokrytą papierem do pieczenia. Wierzch chałki posmaruj rozkłóconym jajkiem. Wstaw ją do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz na złoty kolor przez około 40 minut. Po upieczeniu, pozostaw chałkę do ostygnięcia. Następnie pokrój i podaj z masłem, dżemem bądź miodem.