Są takie sprzęty AGD i akcesoria, które muszą się znaleźć w każdej kuchni. Garnki, lodówka czy sztućce to tylko początek listy wyposażenia, które z pewnością przyda się do przygotowywania pysznych potraw. Co warto kupić podczas urządzania nowego mieszkania?
Wyposażenie kuchni – lista urządzeń, które warto mieć
- Kuchenka – palniki gazowe lub elektryczne to podstawa do gotowania i smażenia potraw. W niewielkich kuchniach czasami umieszcza się płyty z dwoma miejscami na garnki, ale zazwyczaj są to cztery punkty, na których można przyrządzać jedzenie.
- Piekarnik – często jest złączony z kuchenką, ale występuje też w wersji do zabudowy i da się go wtedy umieścić wyżej na ścianie. Ułatwia przygotowywanie niskokalorycznych dań i pozwala na pieczenie ciast czy zapiekanek.
- Lodówka – pierwsza rzecz, jaka musi się znaleźć w nowej kuchni. To dzięki niej jedzenie pozostaje świeże i można je dłużej przetrzymywać. Im większa rodzina, tym pojemniejsza powinna być chłodziarka.
- Zamrażarka – zwykle jest wbudowana w lodówkę, ale nie zawsze. Dla osób, które potrzebują więcej przestrzeni do mrożenia zapasów jedzenia, powstają modele wolnostojące o różnych pojemnościach.
- Zmywarka – warto mieć w kuchni zmywarkę, szczególnie gdy w mieszkaniu żyją więcej niż dwie osoby. To duże odciążenie od codziennego zmywania. Dzięki temu nie trzeba mieć też suszarki do naczyń, która zabiera sporo miejsca na blacie roboczym.
- Blender i/lub mikser – te sprzęty pozwalają na wykonywanie kremów, koktajli, mas do ciast czy sosów do makaronów. Mikserem można np. ubić białka na sztywną pianę, a blenderem posiekać orzechy. Najlepiej mieć oba sprzęty, a jeśli trzeba zdecydować się na jeden, to wystarczy kupić ten lepiej odpowiadający swoim potrzebom.
- Opiekacz – to gadżet, który występuje w formie z wymiennymi nakładkami i na taki najkorzystniej się zdecydować. Dzięki temu w jednym sprzęcie ma się gofrownicę, toster i grill.
- Ekspres do kawy – istnieje w wielu wersjach (ciśnieniowy, na kapsułki, kolbowy) i powinni go kupić do kuchni wszyscy ci, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez filiżanki pobudzającego napoju. Warto rozważyć również sprzęty do alternatywnego parzenia kawy czy kawiarki.
Sprzęty i akcesoria kuchenne – do gotowania i przygotowywania potraw
- Garnki – podstawowe przedmioty do gotowania potraw, np. zup, sosów i makaronów. Najlepiej mieć je w kilku rozmiarach – od bardzo małego, aż po duży, kilkulitrowy wariant.
- Patelnie – służą do podsmażania dań czy przygotowywania naleśników. Warto wyposażyć się w modele o co najmniej dwóch różnych średnicach.
- Naczynie żaroodporne – przydaje się do przygotowywania dań w piekarniku, np. zapiekanek i mięs.
- Blaszka – należałoby mieć choć jedną blachę o standardowych rozmiarach (37 cm x 27 cm), aby móc przyrządzić w niej ciasto.
- Sztućce – widelce, łyżki, noże i małe łyżeczki to obowiązkowy element listy rzeczy do kuchni.
- Przybory kuchenne – chochle, trzepaczki, pędzelki, łopatki, szczypce czy łyżki do makaronu to niezbędniki do wygodnego przyrządzania dań.
- Noże – najlepiej zaopatrzyć się w zestaw noży o różnych rozmiarach i przeznaczeniu. Warto mieć zarówno malutkie warianty, jak i duże przystosowane do krojenia chleba czy mięs.
- Deska do krojenia – ochrania blat przed uszkodzeniem i zwiększa bezpieczeństwo podczas posługiwania się nożami.
- Talerze i miski – zastawa stołowa jest niezbędna do spożywania posiłków. Najwygodniej mieć talerze w dwóch rozmiarach i miski mieszczące jedną porcję zupy.
- Pojemniki na żywność – służą do przechowywania pokarmów w lodówce lub na blacie i zabezpieczają je przed wysychaniem czy owadami. Zwykle wykonane z plastiku, ale zdarzają się także szklane.
- Obieraczka – niewielki przedmiot znacznie ułatwiający zdejmowanie skórki z ziemniaków, marchewki czy jabłek.